SD går om M i ny mätning

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-08-29

Sverigedemokraterna ökar i ännu en mätning.

I Aftonbladet/Demoskop är partiet nu större än Moderaterna – och näst största parti efter Socialdemokraterna.

– SD är inne i en positiv spiral, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Sverigedemokraterna ökar med 1,9 procentenheter i senaste opinionsmätningen från Aftonbladet Demoskop. Moderaterna tappar med lika mycket.

Det innebär att SD med 20,6 procent är större än M, som i mätningen hamnar på 18 procent.

Det innebär också att SD är näst största parti efter Socialdemokraterna.

– SD är inne i en positiv spiral nu där partiet uppfattas ha mer konkreta och realistiska lösningar på de frågor som detta val kommit att handla om, det vill säga lag och ordning, än vad M har, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Jimmie Åkesson (SD).

”Ser väljarflödena tydligt”

Det är inte första gången som SD är större än M under valrörelsen. I förra veckan kom mätningar från SVT, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet som visade på samma trend.

Kan man lita på denna trend?

– Ja, vi ser väljarflödena tydligt i de mätningar vi genomför. Vi har också sett mönstret tidigare under mandatperioden där SD till och med har varit större än S. Men det blir uppmärksammat på annat sätt i en valrörelse.

Hur mycket har det påverkat de tillfrågade att andra mätningar nyligen visat att SD ökar?

– Det är svårt att säga. Däremot anser många väljare att partierna är lika varandra och att det behövs nya lösningar för att komma tillrätta med samhällsproblemen.

Ulf Kristersson (M).

”Kan ställa hårda krav”

Men SD gynnas också av att en stor del av valet i år handlar om plånboksfrågor i relation till stigande priser på mat, drivmedel och energi, säger Karin Nelsson.

Att partiet har medgång i mätningar ger självförtroende och kan ge extra energi till valarbetare.

Men det innebär också ett gott förhandlingsläge.

– De kan ställa hårda krav och ta för sig när de har medgång i opinionen.

Utspel om a-kassan

I en intervju med Dagens Nyheter säger partiledaren Jimmie Åkesson att man kan komma att rösta ner Ulf Kristersson som statsminister om Moderaterna sänker a-kassan. SD vill behålla den höjning av a-kassan som gjordes under pandemin, Moderaterna vill sänka den, och kan få med sig Kristdemokraterna och Liberalerna på förslaget.

Är det en slump att utspelet om a-kassan kommer nu?

– Det skulle jag inte tro. Det är högst medvetet, med uppbackning av siffrorna som partiet har.

Lägsta stödet sedan 2019

Tappet för Moderaterna är också ett bakslag på ytterligare ett sätt: Partiet får i Aftonbladet/Demoskop-mätningen det lägsta stödet sedan december 2019.

Karin Nelsson säger att partiet har tappat väljare till framförallt SD, men också till Kristdemokraterna och Liberalerna. Tappet till SD handlar som tidigare nämnt om att väljare uppfattar att SD har en mer konkret politik i viktiga frågor.

– När det gäller L handlar det i första hand om stödröster och att en högerregering ledd av Kristersson får en mer liberal inriktning med ett starkt L.

M om senaste mätningen

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer de senaste siffrorna.

”Det kommer nya mätningar varje dag, som visar olika saker. Det är jämnt mellan den sida som vill byta ut regeringen, och den sida som vill att Socialdemokraterna ska styra vidare. Och det är konkurrens om väljare även mellan partier på samma sida”, skriver han via sin pressekreterare.

”Sverige behöver en förändring. Moderaterna kommer fram till valet visa att vi är garanten för den förändringen”, skriver han också.

M-ledaren Ulf Kristersson har sagt till Aftonbladet att han inte berörs av opinionsmätningar och heller inte vill analysera orsakerna till väljartappet.

– Jag gör bara en analys: valet avgörs den 11 september. Det är bara då det avgörs. Jag tänker inte bry mig om någon mätning, varken de mätningar där vi går sämre eller där det går bättre. Jag tar fasta på att det är helt jämnt mellan sidorna. Det är fullt möjligt att vinna det här valet och det kommer jag lägga ner min kraft på under de här kommande 13 dagarna.

S regeringsunderlag leder

Och jämnt är det, även om Socialdemokraternas regeringsunderlag i mätningen från Aftonbladet/Demoskop har viss ledning.

– Men trenden sedan valrörelsens inledning är tydlig. I första mätningen i början av augusti hade Kristerssons sida ledning med 2,2 procentenheter och har undan för undan tappat, medan Anderssons sida har ökat och nu har en ledning på 1,6 procentenheter, säger Karin Nelsson.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.