Busch om att samarbeta med Åkesson: ”Tar tid att lära känna varandra”

Publicerad 2021-11-12

Kristdemokraterna har tröttnat på att vara i opposition. Under partiets riksting i helgen är det därför makten, och vården, som är i fokus.

Partiledaren Ebba Busch ser sitt parti som murbräckan som ska bana väg för högerpartiernas samarbete med SD.

– Vi kommer att sitta i regering med Moderaterna och med ett nära och strukturerat samarbete med Sverigedemokraterna och Liberalerna, säger hon.

Tio minuter före vår intervjun kommer det en nyhetsflash om att Esbjörn Bolin, som Ebba Busch försökt köpa ett hus av, har överklagat deras förlikning om husköpet.

Ebba Busch är märkbart tagen av beskedet som hon, som alla andra, fått via media.

– Tillträdet har ägt rum och jag har varit där med mina barn och sagt till dem att det här är deras plats på jorden, säger hon.

Husaffären har plågat KD-ledaren och hennes parti i mer än ett år. Busch har också blivit dömd för förtal kopplat till husköpet. Busch har en stark ställning i partiet. Men hennes popularitet anses också vara avgörande för partiets framgång.

– Vi är inte längre uträknade, man vet att vi är en politisk kraft att räkna med, säger Ebba Busch.

”Vi är inte längre uträknade, man vet att vi är en politisk kraft att räkna med”, säger Ebba Busch om KD, som med start på fredagen håller sitt riksting.

Längtar efter makten

Under våren 2019 mätte Kristdemokraterna rekordhöga 13 procent i opinionen. Under sommaren rasade stödet och tappet har fortsatt sedan dess. I dag ligger partiet på runt 4 procent. Inte lika illa som inför valet 2018, då de länge låg under riksdagsspärren, men inte heller någon toppnotering.

– Vi är väldigt motiverade. Vi går in på vårt åttonde år i opposition och vi är ganska trötta på det. Jag upplever också att vi är väldigt revanschlystna efter vårt opinionstapp 2019, säger Ebba Busch.

I det nya politiska landskapet har Ebba Busch och Kristdemokraterna varit tongivande för framväxten av ett nytt politiskt block. ”Blocket för maktskifte” kallar de sig själva och ingår gör förutom KD också Moderaterna, Sverigedemokraterna och ibland Liberalerna.

”Vi kommer att sitta i regering med Moderaterna och med ett nära och strukturerat samarbete med Sverigedemokraterna och Liberalerna.”

– Vi är väl medvetna om att vi kan förändra spelplanen i svensk politik och att vi fungerar som en motor bland maktskiftespartierna.

– Vi var först av de borgerliga partierna att lägga om migrationspolitiken. Sedan var vi först ut med att lämna decemberöverenskommelsen, vi drev på för att få igenom en M+KD-budget i december 2018 utan att ha förhandlat med SD. Sen var vi först med att ge beskedet att nu förhandlar vi med alla partier, säger Ebba Busch.

KD en politisk murbräcka

Just nu förhandlar KD med M och SD om ett gemensamt budgetalternativ. Tanken är att lägga fram ett sådant i riksdagen och kanske kunna ändra vissa delar av regeringens budget i omröstningen om ett par veckor.

– Det är ovant för Sverigedemokraterna att samarbeta med andra partier i riksdagen, och det är ju inte konstigt. Inga andra partier har ju tagit i dem med tång före vi satt vid det här bordet och tog en lunch, säger Ebba Busch och hänvisar till den omtalade lunchen med Jimmie Åkesson i juli 2019.

Nästa steg är regeringsfrågan, där Busch menar att KD är det parti som går längst fram i arbetet med att bygga nära relationer med Sverigedemokraterna och Liberalerna.

Hur väl de lyckas kommer att vara avgörande efter nästa val, men Busch utesluter att SD skulle kunna sitta med i en regering, eller ens få politiska tjänstemän i Rosenbad.

Ebba Busch vill lansera KD som Sveriges vårdparti inför nästa års val.

– Jag ser det inte som nödvändigt. Vi kommer att sitta i regering med Moderaterna och med ett nära och strukturerat samarbete med Sverigedemokraterna och Liberalerna.

– Det tar tid att lära känna varandra och det tar tid att förstå varandra. Det är en stor fördel att vi får tid för det nu i den här budgetprocessen, säger Ebba Busch om Sverigedemokraterna.

Förlossningskris i KD-styrda Stockholm

Inför Kristdemokraternas riksting, 12–14 november, har partistyrelsen fokus på vården. Partiets viktigaste förslag är att avskaffa regionerna och förstatliga sjukvården.

Förslaget att avskaffa regionerna, tidigare landstingen, har hängt med länge i KD:s politik. Med pandemins konsekvenser och coronakommissionens kritik mot just det decentraliserade systemet har partiet fått vatten på sin kvarn, säger Ebba Busch:

– Vår huvudfråga är att lägga ner regionerna och att få ett nationellt huvudmannaskap för vården.

KD vill lansera sig som Sveriges vårdparti inför nästa års val.

– Jag uppfattar att Socialdemokraterna har lämnat walk-over i de här frågorna och det är inget annat borgerligt parti som har tagit i de här frågorna, säger Ebba Busch.

Samtidigt sitter KD med och styr i flera regioner och kommuner runt om i landet. Bland annat i Region Stockholm och i Stockholms stad. Båda har drabbats hårt under pandemin. Region Stockholm har just nu också kris i förlossningsvården, ett annat område där Kristdemokraterna vill profilera sig.

– Det går inte att hymla med att det är fullkomligt oacceptabelt, den situationen som är nu. Att barnmorskor känner att enda utvägen är att sluta för att bli lyssnade på. Där finns all anledning för Region Stockholm att vara självkritisk.

Hur blir det så i en region där ni är med och styr?

– Nu ligger ansvaret för förlossningsvården på Liberalerna, men vi är med i den här koalitionen och vi har haft åsikter. Det var inte en dag för tidigt att Iréne Svenonius gav beskedet att nu tillsätter man mer pengar för att grundprincipen ska vara en barnmorska per födande, säger Busch.

Men KD-ledaren pratar hellre om regeringens ansvar i förlossningsfrågan, trots att det är en fråga för landets regioner.

Socialdemokraternas tunga skugga

Det är mycket just nu för partiet och för Ebba Busch. Inte minst för att deras riksting äger rum en vecka där Socialdemokraterna helt dominerar nyhetsrapporteringen med Magdalena Anderssons (S) möjliga regeringsbildning och den kommande statsministeromröstningen .

– Vi har en liten logg med alla gånger vi har outat tidpunkt för våra pressträffar och sossarna några timmar senare lagt sin pressträff exakt samtidigt, säger Ebba Busch.