Ebba Busch: En förlossningsvård i kris

Uppdaterad 2021-11-09 | Publicerad 2021-11-05

Stockholms förlossningsvård drabbas av massuppsägningar, och Lycksele BB stänger över jul.

Nu sågar Kristdemokraterna regeringens framförhållning gällande barnmorskornas situation.

– Att vi har så allvarliga problem inom förlossningsvården kan inte komma som en överraskning för någon, säger Ebba Busch (KD).

Läget inom förlossningsvården är akut, menar Vårdförbundet. Det har resulterat i att flera hundra barnmorskor sagt upp sig på kort tid, framför allt i region Stockholm.

Nu riktar Ebba Busch (KD) kritik mot regeringen, som hon tycker borde agerat tidigare.

– Förlossningskrisen är en del av den vårdkris som präglat Sverige under långt tid. Det finns ingen tydlig riktlinje för vad man kan förvänta sig av förlossningsvården som kvinna, säger hon.

Nu lovar Kristdemokraterna att sätta en princip om att det ska vara en barnmorska per födande kvinna.

– Vi har haft sju år med en så kallad feministisk regering, och det här är det man lämnar efter sig. En förlossningsvård i kris.

Ebba Busch (KD).

Nationell kris

I Kristdemokraternas skuggbudget för 2022 vill man avsätta 1,5 miljarder till förlossningsvården, vilket är lika mycket som Socialdemokraterna har avsatt i sin.

Ebba Busch menar dock att man får en tuffare styrning, om man röstar på dem, och även att deras satsning sträcker sig över hela budgetperioden.

– Vi måste ha en socialminister och regering som bryr sig om de här kvinnovårdsfrågorna över långt tid.

Det saknas barnmorskor i 19 av 21 regioner. En av de regioner är hårdast ansatt är region Stockholm efter att över 100 barnmorskor sagt upp sig.

Kristdemokraterna är med och styr i region Stockholm, men Ebba Busch vill lyfta frågan nationellt.

– Så orolig jag är över Stockholm, lika orolig är jag andra delar av Sverige, när 19 av 21 regioner har problem måste vi klara av att se till hela Sverige.

Lena Hallengren (S).

Hallengren: ”Djupt oroad”

Aftonbladet har sökt Lena Hallengren, som återkommer med en skriftlig kommentar.

”Jag är djupt oroad över patientsäkerheten och arbetsmiljön inom förlossningsvården i Stockholm. Det moderata styret i region Stockholm går med 5,6 miljarder i överskott och väljer samtidigt att skära ner på förlossningsvården.”

På frågan av vad de gör från nationellt håll svarar socialministern att de gör stora satsningar.

”Regeringen har sedan 2015 avsatt 7,6 miljarder kronor till förlossningsvården och kvinnors hälsa och satsarytterligare 1,5 miljarder under 2022. Pengarna ska bland annat gå till regionernas arbete med en sammanhållen vårdkedja från graviditet till förlossning och eftervård.”

Följ ämnen i artikeln