”Busch Thor hade kunnat vinna striden”

Publicerad 2015-10-10

VÄSTERÅS. Ebba Busch Thor insåg att hon förlorat striden om DÖ - och lämnade kongressalen innan beslutet fattades.

Inom partiet finns uppfattningen att hon kunde ha räddat uppgörelsen - om hon hade velat.

– Hade hon gjort detta till en kabinettsfråga och gått hårdare fram så hade hon vunnit, säger en KD-källa.

Efter att ha blivit överkörd av rikstinget rusade Ebba Busch Thor ut från kongressalen i Västerås. En timme senare kallade hon till presskonferens där hon slog fast att Decemberöverenskommelsen, DÖ, inte längre existerar.

Enligt en KD-källa insåg Ebba Busch Thor långt innan omröstningen att hon inte hade någon möjlighet att vinna striden.

Kände av det växande upproret

Den som var tongivande i upproret mot DÖ var Anders Andersson, ordförande i Kalmar län och en av de som tillhör vänsterfalangen inom KD. Enligt uppgifter till Aftonbladet tilldelades han ledartröjan för att visa att det fanns en politisk bredd i gruppen som ville riva överenskommelsen.

Högerfalangen med bland andra EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och KDU-ordförande Sara Skyttedal var sedan tidigare kända DÖ-motståndare. Med Anders Andersson vid rodret ökade möjligheten att få med sig vänsterfalangen.

– Ebba Busch Thor kände av det växande upproret som växte dagarna innan. Hon försökte försvara sin linje samtidigt som hon kämpade med att hålla sig kvar i sadeln, säger källan.

Hade kunnat vinna

Samtidigt finns det de inom partiet som anser att Ebba Busch Thor kunde ha vunnit striden om hon hade varit tydligare med att fördöma motståndet mot DÖ.

Kort innan beslutet togs på rikstinget uppmanade hon ombuden att följa hennes linje och hålla fast vid DÖ. Samtidigt betonade hon att var och en måste rösta utifrån egen övertygelse.

– Hade hon gjort detta till en kabinettsfråga och gått hårdare fram så hade hon vunnit, säger en annan KD-källa.

Rimligt att lyssna på folkrörelsen

Ebba Busch Thor slår ifrån sig kritiken om att hon inte tillräckligt tydligt markerat mot DÖ-motståndarna.

– Min linje var mycket tydlig, den har jag redogjort för inför tinget och i talarstolen. Men i den här typen av överenskommelse som får konsekvenser för svensk politik på lång sikt är det rimligt att man som partiledare lyssnar på sin folkrörelse, säger hon.

Hade du kunnat vara tydligare?

– Att kommunicera att det kloka är att hålla fast vid decemberöverenskommelsen ger inte mycket utrymme för tolkning, säger hon.