Kristersson om SD: Sagts dumheter om muslimer

Publicerad 2022-08-08

Moderaternas partiledare pressas om Sverigedemokraterna i P1 Morgon.

När Ulf Kristersson svarar på frågor om samarbetet säger han:

– Människor som är idépolitiskt och idéhistoriskt intresserade ser deras bekymrande historia.

Under måndagen inleddes Sveriges Radios partiledarintervjuer.

Med bara 34 dagar kvar till riksdagsvalet gästade Ulf Kristersson studion.

I intervjun pressades M-ledaren om samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Vi ser fortfarande exempel på det, det sker oftare i SD än i andra partier. Jag har sagt ifrån ett antal gånger när det sagts dumheter om muslimer eller i andra frågor. Sedan har SD mognat som parti. Det är ett väldigt viktigt steg. Att kunna fungera i ett parlamentariskt läge.

SR: Om vi tar ett exempel: I början av sommaren skrev partisekreterare Rickard Jomshof ”en våldtäkt på Sverige” om en beslöjad kvinna som bar folkdräkt. Vad spelar sådana uttalande för roll för dig?

– Man har ett ansvar som ledande politiker att uttrycka sig på ett korrekt sätt. Ibland lever de inte upp till det. Det är de förvisso inte ensamma om.

– Man måste se till sakfrågorna. Vi har haft lång tid där vi inte har kunnat komma överens om sakfrågor, så kan man inte ha det i längden.  När vi gjorde upp med Vänsterpartiet i budgetfrågor tyckte vi inte lika i andra frågor, utan för att få något gjort.

SR: Har SD gjort upp med sitt förflutna?

– Den frågan måste ställas till dem. Den är för tidig att besvara. De har en förfärlig historia, de är inte ensamma om det i svensk politik, precis som Vänsterpartiet. De har gjort upp med sin historia. Men det finns flera partier som har förfärliga rötter, det ska man ta på allvar. Jag tar också fasta på att de vill göra upp med sin historia, framtiden får bevisa om de gör det också.

SR: De presenterade nyligen en vitbok där det slogs fast att de som grundade partiet kom från rasistiska och nazistiska sammanhang. SD säger att det inte säger något om partiet idag. Har de gjort upp med sitt förflutna?

– Det är viktigt att man gör en sådan vitbok. Jag tror de flesta väljare tittar på sakfrågorna, rötter har betydelse. Att visa att man är ett annat parti i dag är en viktig uppgift.

SR: Betyder inte historien något för hur man är i dag?

– Inget parti kommer förbi sin historia.

– Människor som är idépolitiskt och idéhistoriskt intresserade ser deras bekymrande historia. Men jag tror att man ska ta fasta på vad de vill idag.

Märta Stenevi (MP) kallar Kristerssons uttalande om SD i P1:s partiledarutfrågning för fruktansvärt.

“Det de nya gamla Moderaterna inte förstår är att rasism är en sakfråga som drabbar människor i Sverige varje dag. Och när man legitimerar rasism får det konsekvenser”, skriver hon på sin Twitter.

LÄS VIDARE