Pehrsons satsning: Kontrakt mot skolstök

Uppdaterad 2022-08-19 | Publicerad 2022-08-07

Ordning och reda i skolan.

Storsatsning på förlossningsvården.

När Johan Pehrsson (L) och Ebba Busch (KD) höll sommartal, spelade barnen en central roll i det politiska röstfisket.

Det blåste rejält på västkusten när partiledarna höll sina första sommartal inför valet.

På Hönö fick kristdemokraternas Ebba Busch till slut ta på sig en jacka för att hålla värmen under det havtimmeslånga talet.

Lovar sänkt bensinpris

Ebba Busch sommartalar på Hönö.

Hon ägnade en stor del av talet åt att lova att införa en nationell plan för förlossningsvården - och avskaffa regioner.

– Det är ett förlegat system som inte fungerar. Vi måste börja om så att vi slipper vårdköer och får ordning på svensk sjukvård, sa hon.

Ebba Busch lovade också att sänka priset på bensin med 5 kronor – och på diesel med 9 kronor. Även elen ska bli billigare om KD får bestämma.

– Vi måste våga investera i ny kärnkraft. Hade Ringhals 2 och 3 varit i gång, hade våra elpriser varit hälften av vad vi betalar idag.

Johan Pehrson sommartalar i Göteborg.

”Ordningslyft”

I Göteborg lovade liberalernas Johan Pehrson också att sänka elpriserna om det borgerliga blocket vinner valet i höst.

– Vi ser det som orimligt att staten tjänar enorma, oavsiktliga överskott på den havererade elmarknaden och bristen på produktion. Oavsett om man bor i villa, radhus eller lägenhet så vill vi se till att man sänker momsen på el, sa han.

Det centrala i Pehrsons tal var skolpolitiken där han lanserade ett "ordningslyft" för att slippa stök och stoj i skolans värld. Han menade också att föräldrar måste ta större ansvar för hur deras barn uppför sig i skolan.

– Det ska finnas ett ordningskontrakt mellan elever, lärare och föräldrar. En elev ska inte få förstöra skolmiljön för sina kamrater.

Även Pehrson fick böja sig för den blåsiga dagen och slänga på sig en jacka över den ljusgråblå skjortan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln