Uppgifter: Regeringsförhandlingar om friskolorna går trögt

Publicerad 2023-07-01

Tidöavtalet utlovar reformer som ska försvåra för oseriösa friskoleaktörer att ta ut vinst.

Aftonbladet erfar att regeringen snart gör en ny offensiv för att försöka stoppa friskoleföretag från att använda skolpengen till annat än skolverksamhet.

Samtidigt berättar källor för Aftonbladet att förhandlingarna kring skolpolitiken går trögt och att flera partier motsätter sig bärande punkter i Tidöavtalet på skolområdet.

Ett av Tidöavtalets stora samarbetsprojekt är den svenska skolan och regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om en rad förändringar som ska förbättra skolan under den här mandatperioden

Den hetaste frågan i skoldebatten är frågan om friskolorna och de vinstuttag som gjorts av privata aktörer på skolmarknaden. Tidöpartierna utlovar en ny friskolelag som ska innehålla bland annat skärpt ägarprövning, vinststopp för nya eller uppköpta skolor och ökad insyn i friskolorna.

Aftonbladet erfar att regeringen snart kommer att ta nästa steg för att förhindra friskoleföretag från att bedriva annan verksamhet är skolverksamhet inom ett och samma aktiebolag.

Skolpengen ska användas till skolverksamhet

I dagsläget kan skolpengen användas fritt av ett aktiebolag. Ett exempel är Thorengruppen som bland annat använt intäkter för att finansiera en idrottshall och riskkapitalinvesteringar i andra bolag. Ett annat exempel är skolkoncernen Watma som köpt en våffelstuga i Åre för skolpengen.

Aftonbladet erfar att beslut ska fattas av regeringen under första halvan av juli om att tillsätta en utredning som kan täppa igen möjligheten att använda skolpengen till annat än skolverksamhet.

En möjlig lösning som diskuteras är att skolbolag blir tvungna att skriva in i bolagsordningen att syftet är att bedriva just utbildning och inget annat.

Tröga förhandlingar

Samtidigt som regeringen alltså snart gör en ny offensiv på skolfronten, färgas förhandlingarna i skolfrågor av osämja och arbetet går trögt, erfar Aftonbladet.

Regeringen har sjösatt en rad utredningar på skolområdet och flera tilläggsdirektiv har också getts till utredningar som redan är igång. Men enligt uppgift till Aftonbladet sinkas arbetet med att reformera skolan av att Tidöpartierna inte lyckas komma överens om flera centrala punkter som finns i Tidöavtalet.

Flera förhandlingar ska ha tagits över från tjänstemännen av statssekreterare på grund av att man inte lyckats komma överens.

– Detaljerna kring flera beslut gör att det blir körigt, säger en källa med god insyn.

L-ledaren Johan Pehrson.

Bråk om vinsterna i friskolor

Liberalerna gjorde under valrörelsen förra året en vändning i skolfrågan när partiet öppnade för att begränsa friskolebolagens vinstuttag. När partiet nu tagit kontroll över utbildningsdepartementet finns en förväntan både internt i partiet och bland väljare att L ska leverera på sina löften om att öka kontrollen över skolbolag.

Enligt en källa ska Sverigedemokraterna vara uppretade av Liberalernas mer offensiva kommunikation kring vinsterna i friskolor.

Förslaget om att staten ska få ett utökat ansvar över skolan får också Moderaterna att dra i bromsen, berättar en källa. Anledningen är att M och SD anser att kostnaderna för friskolor blir stor om staten får mer att säga till om.

– M och SD säger nej till olika förslag men kommer inte med några egna motförslag, säger en källa.

Även Kristdemokraterna ska ha ställt sig på tvären i flera skolfrågor. Framför allt är det punkten i Tidöavtalet som talar om att skolor med konfessionell inriktning ska granskas hårdare som gör att partiet bromsar förhandlingarna. Även om det är muslimska skolor som pekas ut som problematiska i Tidöavtalet, ska KD ha uttryckt i förhandlingar att partiet ser en risk att även kristna friskolor får det tuffare med skärpta granskningar.

Enligt en centralt placerad källa ska Liberalerna nu vara osäkra på om övriga partier i regeringsunderlaget kommer att leva upp till skrivningarna i Tidöavtalet på skolområdet.

– Liberalerna är inte säkra på att de andra partierna är med på hela avtalet. Man har inte lyckats få över de andra på sin sida i flera olika frågor. Det finns en osäkerhet i förhandlingarna och en frustration i samordningen, säger källan.