Uppvärmningen kan utrota tigrarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-08

Klimatförändringar leder till att de utrotningshotade kattdjurens hem förstörs

Det är inte bara tjuvskyttar och skogsavverkare som är ett hot mot tigrarna.

Dödsstöten för djurarten kan bli den globala uppvärmningen.

I takt med att jordens temperatur stiger förstörs deras naturliga miljö.

I reservatet Sunderbans i norra Indien bor världens största tigerpopulation. De trivs i sump- och träskmarkerna med små öar som sticker upp i mangroveskogen, skriver Reuters.

På 60-talet beräknade man att det bodde runt 500 tigrar i reservatet, men nu finns ungefär hälften kvar. Och i takt med att klimatförändringarna förstör miljön för djuren minskar antalet ytterligare.

Skogen förstörs av saltvatten

Numer törs fiskarna åka in i vikar i mangroveskogen. För 20 år sedan var det livsfarligt, eftersom tigrar brukade lura i vegetationen. Nu är träskskogen betydligt glesare, och tigrarna har försvunnit från området.

Det är den stigande havsnivån och erosionen vid kusterna, som orsakats av den globala uppvärmningen, som förstör mangroveskogen, eftersom de utsätts för saltvatten. Några av de öar som tigrarna simmar mellan i jakt på mat har försvunnit under vattenytan, och andra har blivit betydligt mindre.

Har ingenstans att gömma sig

Sunderbans är 26 000 kvadratkilometer stort, och med sin helt unika träskmiljö har reservatets klassats som ett av FN:s världsarv.

Mangroveskogarna som nu glesnar och förstörs har utgjort ett skydd från tjuvjägare, men också andra från andra tigrar ibland dödar sina artfränders ungar för att säkra sin position i gruppen. Dessutom försvinner fler och fler av de djurarter som tigrarna lever av, som krokodiler, fiskar och krabbor.

För hundra år sedan fanns det uppskattningsvis 40 000 tigrar i hela Indien. Nu finns det mellan 3 700 och 1 700 individer i hela landet. Det är främst tjuvjägare och exploatering av tigrarnas naturliga miljö som gjort arten utrotningshotad. Klimatförändringarna kan leda till att de stora kattdjuren försvinner från orden för gott.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln