Liberalernas SD-samarbete får skarp kritik i EU-parlamentet

Publicerad 2022-09-17

Liberalerna är mitt uppe i regeringsförhandlingar.

Men samarbetet med SD får skarp kritik i EU-parlamentet.

Nu har Johan Pehrson skickat ut ett brev för att stävja EU-kollegornas ilska, enligt uppgifter till DN.

Liberalerna ifrågasätts i EU-parlamentet på grund av samarbetet med Sverigedemokraterna, enligt uppgifter till DN.

Under ett möte med partigruppen i EU-parlamentet, Renew Europe, där liberala och socialliberala partier samlas, var stämningen upprörd.

– Hur kan man göra det här vägvalet som ni har gjort och vilja stanna i Renew? frågade belgiska ledamoten Hilde Vautmans, enligt DN.

Det var Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro som fick frågan. Själv har hon dock varit emot ett samarbeta med SD.

Fransmannen och EU-parlamentarikern Stéphane Séjourné ledde mötet i Renew Europe. I veckan skrev han en debattartikel i L’opinion där han varnade för att vi går mot en ”brun höst” med tanke på valresultaten i Sverige och Italien.

Enligt DN:s uppgifter har det dock ännu inte gått så långt att det handlar om en uteslutning av Liberalerna ur Renew. Men situationen är spänd.

Efter mötet ska Johan Pehrson ha skickat ett brev till det europeiska partiet Alde och Renews gruppledning, enligt DN. Där försöker han förklara Liberalernas val.

”Med tanke på valresultatet, och de val andra partier har gjort, är det enda sättet att säkra en majoritet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna att komma överens med Sverigedemokraterna. Det kommer inte att bli lätt. Sverigedemokraterna, med sin nationalistiska och populistiska agenda, är vår huvudsakliga motståndare. ” skriver Pehrson enligt DN.

Partiledaren lovar även att L aldrig kommer att sätta sig i en regering med SD, och avslutar med att han personligen kommer att informera gruppen om utvecklingen i frågan, och att att gärna svarar på frågor, skriver DN.

Aftonbladet har tidigare skrivit om den rävsax som Liberalerna sitter i, efter söndagens valresultat. L-källor framhåller att partiet inte kommer att släppa fram en regering där SD ingår. Men får de sin vilja igenom så kommer det troligen att kosta och i regeringsförhandlingarna kan SD få igenom stora sakpolitiska vinster. Vilket är svårtsmält för Liberalerna.

– Slår vi inte vakt om de liberala värdena och håller vad vi lovat - då kommer det gå åt helvete, sa en L-källa.

Just nu pågår förhandlingarna för fullt, men vad som sägs hålls inom en mycket snäv krets. En källa med insyn har dock sagt till Aftonbladet att alla fyra partier deltar i förhandlingarna.

Aftonbladet söker Johan Pehrson.

Johan Pehrson och Jimmie Åkesson.