Skarpa förhandlingar i högerblocket – alla fyra deltar

Publicerad 2022-09-15

Skarpa förhandlingar hålls nu i högerblocket, enligt en källa med insyn.

Alla fyra partier sitter vid förhandlingsbordet – ambitionen är att få avtalet på plats om tio dagar.

– Energifrågan och kärnkraften är tydligt uppe på bordet, säger en källa med insyn.

Magdalena Andersson har erkänt sig besegrad och Ulf Kristersson har påbörjat arbetet med att bilda en ny regering.

Sedan dagen efter valet har det varit full aktivitet i M-ledarens kansli i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) har setts gå in och ut.

Ulf Kristerssons tal under valvakan i söndags.

Nu har samtalen övergått i förhandlingar och sköts enligt Aftonbladets uppgifter på tjänstemannanivå.

– Det är skarpa förhandlingar, de påbörjades redan igår men har förberetts under lång tid med ökad intensitet, säger en källa med insyn.

Förhandlare från alla fyra partier – Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna – sitter med runt förhandlingsbordet.

Har en hissningsordning

Vad som sägs hålls i en mycket snäv krets. Partiledarna deltar inte själva men får fortlöpande information.

– Det är chefstjänstemän som förhandlar. Sedan har man en hissningsordning, säger källan.

Det är tjänstemän som förhandlar men Ebba Busch (KD) och de övriga partiledarna får löpande information, enligt Aftonbladets källor.

Flera frågor har avhandlats, ett exempel är energifrågan och kärnkraften där partierna enligt Aftonbladets källa i princip är överens.

Aftonbladet har tidigare skrivit att det finns en vilja både hos Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna få ihop ett avtal mellan partierna som ska utgöra Ulf Kristerssons regeringsunderlag. Förhandlarna förhåller sig tidsmässigt till riksdagens kalender. Om tio dagar ska nomineringen av talman ske, dagen efter, det vill säga måndagen den 26 september väljer riksdagen ny talman och den 27:e öppnar riksdagen.

– Det är en tidtabell som alla är medvetna om och det finns en ambition att det ska finnas något då. Men det är ingen strikt deadline.

Liberalerna har tidigare sagt att man är övertygade om att sitta i en regering. På bilden partiledare Johan Pehrson.

L övertygade om att sitta i regering

Vilka partier som ska sitta i regering och vilka som ska vara stödpartier är fortfarande inte känt. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att Kristerssons ambition är att bilda en M/KD-regering med SD och L som stöd. Något även Dagens Nyheter har skrivit om. I går sa dock en tung liberal, den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson, att även Liberalerna kommer ingå.

– Det är vår utgångspunkt. Det är det vi ser framför oss. Det är jag övertygad om att vi kommer att göra, sa han till TT.

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

Följ ämnen i artikeln