Årets juli en av de varmaste – någonsin

Av: 

TT

Årets juli var en av de tre varmaste som uppmätts på jorden sedan mätningarna startade.

I Europa var det den sjätte varmaste julimånaden hittills, rapporterar EU:s klimattjänst Copernicus.

En helikopter vattenbombar en brand i Grekland. Flera stora skogsbränder rasar i landet efter den våg av extremvärme som drog in över landet i slutet av juli med temperaturer på över 40 grader. ”Det är en explosiv cocktail av torka, höga temperaturer och hårda vindar” förklarade brandkårens talesperson  Yiannis Artopoios för Aftonbladet.
En helikopter vattenbombar en brand i Grekland. Flera stora skogsbränder rasar i landet efter den våg av extremvärme som drog in över landet i slutet av juli med temperaturer på över 40 grader. ”Det är en explosiv cocktail av torka, höga temperaturer och hårda vindar” förklarade brandkårens talesperson Yiannis Artopoios för Aftonbladet.

Under värmeböljan som drog in över delar av Europa i mitten av juli uppmättes temperaturer på över 40 grader i delar av Portugal, Spanien, Frankrike och Storbritannien. I samband med den slogs flera lokala och nationella värmerekord i den västra och norra delen av Europa.

Större delen av landmassorna på norra halvklotet hade temperaturer långt över genomsnittet för månaden. På andra håll var temperaturen lägre än den brukar, bland annat i stora delar av Centralasien och större delen av Australien.

Jordi Villalta, 62, står bredvid sitt hus som förstördes av en skogsbrand i byn River Park i Spanien i slutet av juli. ”Jag förlorade allt, det jag har på mig är allt jag har kvar”, berättar han. Under sommaren har extrema temperaturer uppmätts i Spanien,  med torka och bränder som följd.
Jordi Villalta, 62, står bredvid sitt hus som förstördes av en skogsbrand i byn River Park i Spanien i slutet av juli. ”Jag förlorade allt, det jag har på mig är allt jag har kvar”, berättar han. Under sommaren har extrema temperaturer uppmätts i Spanien, med torka och bränder som följd.

”Vi kan förvänta oss fler frekventa och längre perioder med extremt höga temperaturer, när den globala temperaturen ökar ytterligare” säger klimatforskaren Freja Vamborg på Copernicus i ett pressmeddelande.

Juli var också torrare än den brukar i stora delar av Europa samt i stora delar av Nordamerika, Sydamerika, Centralasien och Australien. I bland annat östra Ryssland och norra Kina kom mer nederbörd än normalt.

Publisert:

LÄS VIDARE