Brandinferno i Grekland: ”Explosiv cocktail”

Publicerad 2022-07-25

Flera stora skogsbränder rasar i den över 40-gradiga hettan i Grekland.

På turistön Lesbos har hundratals personer evakuerats.

– Det är explosiv cocktail av torka, höga temperaturer och hårda vindar, säger Yiannis Artopoios, talesperson för brandkåren.

De senaste dagarna har bland annat Storbritannien och flera länder vid Medelhavet drabbats av kraftiga skogsbränder i extremvärmen.

I Grekland är läget mycket ansträngt. Sedan i fredags har 141 bränder rapporterats, uppger nyhetssajten EPT. Värmeböljan väntas hålla sitt grepp om landet de närmaste tio dagarna med temperaturer över 42 grader i flera regioner, enligt AFP.

Evakueringar på Lesbos

Räddningstjänsten la på söndagen extra kraft för att bekämpa de allra största bränderna.

På turistön Lesbos, där en jättebrand blossade upp på lördagen, har mer än 650 invånare och turister evakuerats från byarna Vatera och Vrisa, skriver TT. Även på Kreta rasar sedan flera dagar en större brand i en ravin, uppger AFP.

Tre byar och ett sommarläger för barn evakuerades på söndagen nära de arkeologiska utgrävningarna vid antikens Olympia, omkring 30 mil sydväst om Aten. Där tilltog flera bränder i styrka. Räddningstjänsten bekämpar dem både från luften och marken, men hoppas att de nordvästliga vindarna åtminstone ska få elden att dra sig bort från de historiska tempelområdena.

Ytterligare en brand rasar på tre fronter i nationalparken Dadia i nordöstra Grekland, nära turkiska gränsen. På söndagen hade nästan 500 hektar mark förstörts och på kvällen tog elden ny fart vilket tvingade boende som kunnat återvända till sina hem att fly en andra gång, uppger TT. Även ett kloster i området har utrymts och på kvällen hade elden tagit sig till nationalparkens informationscenter, enligt tidningen Amna.

Expert: ”Det händer nu”

Bränderna rasar på fyraårsdagen av katastrofen i den populära semesterorten Mati då 102 människor dog. Det har väckt extra starka känslor bland experter och allmänhet.

Thodoris Giannaros, forskare vid Atens nationella klimatobservatorium, säger att bränderna kan kopplas till klimatförändringarna.

– Det här är varför vi pratar om en klimatkris. Förändringen är inget som kommer att hända någon gång i framtiden. Det har redan börjat. Det händer nu, säger han enligt Greek Reporter.

Följ ämnen i artikeln