Nu inleds talmansrundorna – detta kan hända

Publicerad 2022-09-19

Mycket tyder på att Sverige kommer få Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Men i nuläget är det oklart hur hans regering i så fall kommer se ut.

Under helgen har det varit locket på.

– Högerpartierna kan redan ha kommit överens om något, utan att vi vet om det än, säger statsvetaren Sofie Blombäck.

Under de senaste dagarna har det varit tyst från den vinnande högersidans partier när det kommer till uttalanden om regeringsbildningen i media och sociala medier.

Aftonbladet har på söndagen sökt M, KD, L och SD för en kommentar inför måndagens talmansrundor.

M och SD avböjer att kommentera.

”Vi avstår kommentar och återkommer när vi har något att säga”, skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström i ett sms.

PLUS: Sverige har sagt sitt: Kändisfiasko i riksdagsvalet

L och KD har inte återkommit.

– Exakt vad som kommer hända och hur mycket vi kommer få insyn i är svårt att förutsäga nu. Högerpartierna kan också redan ha kommit överens om något, utan att vi vet om det än, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitet.

Statsvetaren: Kristersson blir först ut

Talmannen Andreas Norlén kommer under dagen att samtala enskilt med företrädare för alla riksdagspartier förutom Socialdemokraterna, eftersom han redan pratat med Magdalena Andersson i samband med hennes entledigande.

– Talmannen gör detta för att ta reda på hur företrädarna ser på vem som kan tänkas bli statsminister, och hur de ser på att en regering kan vara utformad. Exakt vad som sägs vet vi dock inte, säger Sofie Blombäck.

Med högersidans 176 mandat mot det röd-gröna blockets 173 mandat pekar det mesta på att Moderaternas ledare Ulf Kristersson kommer vara den första som får uppdraget att sondera.

Mycket tyder på att Sverige kommer få Ulf Kristersson (M) som statsminister.

– Det handlar dels om de signaler partierna har gett, dels om att den andra sidan ledare redan avgått, fortsätter Sofie Blombäck.

Det behöver alltså inte vara det största partiet, på den vinnande sidan, som får en kandidat utsedd. Fram tills nu har inget av de andra partierna uttalat att de vill se Jimmie Åkesson som statsminister.

– I det svenska systemet spelar det ingen roll vilket parti som är störst. Man är mer intresserad av att hitta en kandidat som kan övertyga tillräckligt många för att bilda en regering, säger Sofie Blombäck.

– När det gäller SD har signalerna varit ett blankt nej. Då finns det ingen majoritet i riksdagen som ställer sig bakom honom som kandidat, fortsätter hon.

Talmannen kan bytas under processen

I samband med att riksdagen öppnar den 27 september nästa vecka kan talmannen lägga fram sitt förslag på en ny statsminister.

Men innan det sker ska riksdagen den 26 september välja vem som efterträder Andreas Norlén – om han avgår.

I nuläget är det inte klart om det blir en ny talman eller inte. Enligt Sofie Blombäck finns det flera alternativ.

Nuvarande talmannen Andreas Norlén kan bytas ut under processen.

– Det blir högersidans första test. S brukar anse att någon från det största partiet ska inneha talmansrollen. Ett annat alternativ är att det största partiet i den största koalitionen får talmansrollen. I så fall skulle det vara någon från SD som tar den positionen, säger Sofie Blombäck.

– Ett annat alternativ är att både M och SD lägger fram ett förslag. Då kan det sluta med att rollen går till S, om högersidan inte förmår att enas om en kandidat, fortsätter hon.

– Ett tredje alternativ, som nog är mer sannolikt än att SD skulle få talmansposten, är att någon från det parti som man antar kommer få statsministerposten väljs – alltså M. Det handlar om ungefär samma sak som vid statsministeromröstningen, vem som kan samla störst eller tillräckligt stöd för den egna kandidaten.

Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Oklart hur regeringen kommer se ut

Efter valet 2018 tog det hela 134 dagar för Socialdemokraterna att bilda en regering. Frågan är hur lång tid som krävs den här gången för att Sverige ska få en ny regering.

Hur Ulf Kristersson ser på ett regeringsbildande är inte helt säkert i nuläget, fortsätter Sofie Blombäck.

PLUS: Sverige har sagt sitt: Kändisfiasko i riksdagsvalet

Ett alternativ är att Kristersson kommer försöka bilda regering med KD, eller KD och L, med stöd av SD.

– I så fall kommer SD vilja få igenom mycket av sin politik. Frågan är dock vad som händer om SD kräver att sitta med i en regering. L har varit tydliga med att de säger nej till en regering där SD ingår, säger Sofie Blombäck, och fortsätter:

– Om Kristersson inte får ihop det då kan det bli aktuellt med en ny talmansrunda. Ett annat alternativ är att han ber om mer tid för att bilda en regering.

”SD är svårast att förutsäga”

Sofie Blombäck säger dock att det finns starka incitament som talar för att högersidan kommer lyckas förhandla – om de inte redan kommit fram till något, alltså.

– Alla partierna har varit tydliga med att de inte vill se en S-ledd regering. Ingen av dem vill därför vara den som säger att det är deras fel om de misslyckas, säger hon.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Hon tror därför att det kan vara troligt att partierna först röstar fram Kristersson som statsminister och därefter förhandlar om regeringsbildningen och budgeten.

– SD är svårast att förutsäga. De har en stark förhandlingsposition, de har lovat sina väljare mycket och vill därför inte sälja sig billigt. Å andra sidan har de jobbat hårt för att framstå som pålitliga och tänkbara i en regeringsbildning, och därför kan man tänka sig att de inte vill sabba den kommande budgeten, fortsätter Sofie Blombäck.

– Att SD ingår i ett regeringsunderlag, eller i samarbete med en regering, är också helt nytt. Det blir svårare för dem att vara den kaxiga röster för dem som står utanför, eftersom de nu blivit invalda.

Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson under Aftonbladets partiledardardebatt i augusti.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.