Polisen utreder grov misshandel efter ”Tiktokstrypning”

Publicerad 2023-11-29

Stryputmaningen sprids bland unga på Tiktok.

Nu har polisen i Jönköping inlett en utredning om grov misshandel där en person under 15 år misstänks.

– Stryplekar kan vara mycket farligt, säger förundersökningsledare Michael Iraini.

De första larmen kom för några veckor sedan. Barn och unga i Jönköping ägnade sig åt en livsfarlig lek, inspirerade av videor som snurrat runt på Tiktok.

– Det handlar om en Tiktok-challenge där man ska strypa varandra tills man förlorar medvetandet, säger Michael Iraini, förundersökningsledare för ungdomsgruppen hos polisen i Jönköping.

”Så pass grovt”

Det har varit flera sådana här ärenden, exakt hur många vet han inte men två har åtminstone hamnat hos hans grupp hos polisen. Där hamnar bara de fall som anses vara särskilt allvarlig brottslighet, eftersom det normalt inte går att döma personer under 15 år för brott.

– Det har ansetts vara så pass grovt.

Åklagaren har nu beslutat att gå vidare med utredningen i ett fall och nu ska målsägande höras som ett första steg. Brottet som personen under 15 år är misstänkt för är grov misshandel.

– Efter det får vi se om åklagaren vidhåller grov misshandel eller inte.

Främst en skola drabbad

Michael Irani säger att man överlag ser ett ökat inflöde av brott från sociala medier. Bland annat att unga lär sig hur man ska snatta smink genom olika Tiktokvideor, säger han.

– Det är olika challenges hela tiden, inte alla leder till brott förstås. Men stryplekar kan vara mycket farligt.

Främst verkar den här utmaningen ha spridit sig på en skola i kommunen. Rektorn skickade då ut ett brev till alla högstadielevers vårdnadshavare.

– För vår del var det viktigast att få ut informationen så att föräldrar och vuxna får upp ögonen för detta och förmedlar att detta inte alls är bra, säger rektorn till Jönköpings-Posten.

Stryputmaningen ska ha skett både på och utanför skolans område.

Rektorn har avböjt en intervju.