Polisen larmar: Nakenbilder på unga sprids

Publicerad 2023-11-02

Polis.

Unga personers nakenbilder delas på så kallade ”expose-konton” på sociala medier.

Nu slår polisen larm.

– Det är ett jätteproblem, säger Elin Alinder, utredare på Ungdomsgruppen i Umeå.

Antalet polisanmälningar där barn och ungdomar delat nakenbilder, filmer på misshandel, våldtäkter eller slagsmål på så kallade ”expose-konton” ökar. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

I många fall är det unga personer som spridit bilderna, och i lika många fall är det unga tjejer som utsatts.

Polisen varnar nu unga personer för riskerna med att skicka nakenbilder.

– Det är väldigt många, generellt unga tjejer, som mår dåligt och som ångrar sig i efterhand. De vill inte gå till skolan och mår psykiskt dåligt, säger Elin Alinder, utredare på Ungdomsgruppen i Umeå.

– Det är ett jätteproblem i Umeå där det den senaste tiden skett en normalisering bland främst tjejerna att ta och skicka bilder för ”annars är man pryd” eller en nörd. Så man gör det, även om man egentligen inte vill, för att alla andra gör det. Men alla andra skickar inte nakenbilder, fortsätter hon.

Hängs ut med namn

”Expose-kontona” finns på Snapchat och Tiktok och i vissa fall hängs unga personer ut.

”Där läggs filmen eller bilden upp samtidigt som personen hängs ut med kontaktuppgifter, användarnamn eller skola”, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

– De som sprider bilderna eller filmerna tycker ofta att det är en kul grej. Att ”hon skickade den ju frivilligt”. Det finns inget konsekvenstänk. Det är ingen som stannar till och funderar över hur personen som är med på bilden eller filmen kommer att reagera. Kommer personen bli glad att du delar den vidare – vet du inte eller att svaret är nej, skicka den inte vidare. Det är så enkelt, säger Elin Alinder.

– Det är en form av mobbing. Förut kunde man få ett avbrott när man kom hem, nu är mobbarna överallt där telefonen är.

Uppmanar vuxna att prata med sina ungdomar

Vidare skriver polisen att det är ett brott att dela bilder på personer i en utsatt situation. Man kan bland annat göra sig skyldig till barnpornografibrott, förtal eller olaga integritetsintrång, beroende på vad det handlar om för material.

Jonas Edin, utredare på ISÖB, avdelningen för Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, i region Nord, uppmanar vuxna att prata med sina barn om detta.

– Alla vuxna har ett enormt ansvar att prata med ungdomar, att uppmana dem att vara snälla mot varandra. Engagera dig i barnets liv på nätet – inte bara hur det varit i skolan, säger han.