Tiktokprofilen Filip, 18, fick sin identitet stulen – blev uthängd som pedofil

19-åring dömd för grovt förtal

Publicerad 2023-10-13

UMEÅ. Han hette Tiktok-Filip. Han hade över 40 000 följare. Hans mest sedda klipp hade 600 000 visningar.

Men sen ändrades allt. Hatstormen och fejkkontona tog över.

– Det värsta är att de utmålade mig som peddo, säger Filip Wännman, 18.

I början, 2017, var det mest en kul hobby. Film och foto är ett av Filips största intressen och han lade ut små klipp från vardagen på sociala medier. Ibland dansade han, ibland filmade han när han bakade, ibland pushade han andra att de skulle våga vara sig själva – precis som han själv vågade.

Han kom ut som gay och berättade om sin autismdiagnos, han var öppen och ville inspirera andra. Och han fick kärlek från följarna.

– Jag ville att andra skulle våga komma ut och inte skämmas för det, säger han.

Han gick från Youtube till Tiktok, fick större och större följarskara. Hamnade allt oftare på folks ”for you”-sida. Tiktoks algoritm märkte att hans material var uppskattat.

Ett av Filips stora intressen är att fotografera och filma, och det var också en av anledningarna till att han började med Tiktok från första början.

Filip blev känd. Han blev Tiktok-Filip.

– Jag hade som mest 44 000 följare. Jag tror jag hade 670 000 visningar på en video som mest. Bara lajksen på den videon var 50 000.

Han blev så stor att han blev igenkänd när familjen åkte på semester runt om i Sverige. Folk ville fotograferas med honom.

– Vi var lite oroliga när han började. Pratade om säkerhet på internet, om ”fula gubbar” och att inte möta upp någon som han tror är en kompis. Vi tänkte aldrig egentligen på att han kunde få massa hat, säger Björn Wännman, 44, pappa till Filip.

70 olika fejkkonton

Umeå visar sig från sin bästa sida just den här dagen. Solen skiner på de höstfärgade löven och allt känns lugnt och stilla. Det har gått ungefär en månad sedan domen föll. En 19-åring dömdes för grovt förtal efter det som hände Filip Wännman på Tiktok.

När framgången blev större ökade nämligen hatet.

– 2021 började fejkkontona att komma. Jag försökte räkna hur många fejkkonton det fanns och kom upp till 70, säger Filip.

”Det värsta är att de utmålade mig som peddo”, säger Filip om fejkkontona som skapades för att håna honom.

Konton som utgjorde sig för att vara Filip – med hans videos och hans material – men med helt annan innebörd. Elaka påhopp, homofobiska kommentarer och anklagelser om allt möjligt. Att familjen hade inlåsta barn i källaren, bara som ett exempel.

– Det värsta är att de utmålade mig som peddo. Den första videon jag såg var när de tog en film där jag tände ett ljus och skrev ”tänd ett ljus om du gillar barn”. Det var den absolut hemskaste, säger Filip.

Kastade ägg på nätterna

Vid samma tid började de fysiska trakasserierna mot familjen. Äggkastning mot huset på nätterna, brevlådan sprängdes, samtal med hot, skrikande glåpord på stan. Och så vidare.

– Det påverkade oss, hela familjen. Vi var oroliga för att de skulle göra något värre än att kasta ägg. Skada Filip, säger mamma Emma Wännman, 43.

– Lillebror var sex år när det började och han blev väldigt mörkrädd och gick och låste dörren för att skydda storebror.

– Man känner sig kränkt och attackerad i sitt hus där man ska kunna känna att man har sin absoluta trygghet, säger Björn.

Hela familjen har påverkats av det som skett. Inte bara av äggkastningen mot huset. Pappa Björn och mamma Emma berättar om oron de känt.

Kände sig tvingad att sluta

Familjen är som vilken familj som helst. Bor i en villa i ett lugnt område strax utanför centrala Umeå. Det är svårt att tänka sig att trakasserierna skett, men det märks på hela familjen att händelserna satt sina spår.

För ungefär ett och ett halvt år sedan fick alla nog. Varje video som lades upp tog de som drev fejkkontona och gjorde om till hån, hot och hat. Filip, tillsammans med familjen, bestämde sig för att lägga av med Tiktok. Helt och hållet.

– Det positiva övervägde ganska lång tid men när det blev värre och värre tänkte jag att då måste jag sluta. Det var inte jättekul att tvingas sluta med sitt intresse, men det gick inte längre, säger Filip.

”Han borde ju ha fått fortsätta sprida sin godhet, men konsekvenserna blev för stora”, säger Emma om beslutet att sluta med Tiktok.

Fejkkonton anmäldes och stängdes ner och även några av de som trakasserade familjen togs fast av polisen. Och nu har domen mot en av dem som startade ett fejkkonto fallit.

Tingsrätten dömde den nu 19-åriga mannen till skyddstillsyn eftersom han var under 18 när brotten skedde och att han tidigare är ostraffad. Han döms också för barnpornografibrott eftersom sådant material hittats hos 19-åringen när polisen tog hans dator och telefon.

Han ska också betala skadestånd på 20 000 kronor till Filip.

19-åringen nekar till grovt förtal men erkänner att han startat fejkkontot. Han har överklagat domen.

Ville knappt gå ut

Men även om trakasserierna upphört och Filip inte längre finns på Tiktok så är allt inte som förr. Den svala oktobervinden drar in över Björn och Emmas ansikten, vilket kanske bidrar till deras lite bistra ansiktsuttryck.

– Han är ju i grunden en så positiv människa som står upp för det han tror på men nu har tilliten naggats i kanten rejält. Även tryggheten. Det har begränsat honom, säger Emma.

Filip berättar att han inte vill vara ute sent på kvällarna, att han inte riktigt litar på att människor vill honom gott om de kommer fram – eller bara om de ler och skrattar mot honom.

– Nu är det ändå bättre. I början ville jag knappt gå ut ur huset.

De önskar att folk kan lära sig av det här, kanske att föräldrar pratar mer med sina barn om vad som faktiskt händer på nätet.

– Vi kanske kan hjälpa till att belysa hur man ska bete sig mot varandra på sociala medier, det ska inte vara någon skillnad mot verkliga livet. Och att kanske de som klickar iväg vad som helst försöker tänka på den som är på andra sidan av tangentbordet, säger Björn.

I dag finns fortfarande några fejkkonton kvar. Och de befarar att det som skett kan skada Filip en lång tid framöver, en del kanske tror att det som skrevs var sant.

– Det är inte bara skoj och skämt att driva med någon på nätet, det kan tas på allvar, säger Björn.