Tiktok-kändis la ut nakenbild på barn: ”Självklart att anmäla”

Publicerad 2023-03-18

En ung kille som dansar och mimar på Tiktok får med tiden tusentals följare.

Men det går ett rykte.

Det sägs att han följer tillbaka – och chattar – med unga tjejer.

15-åriga Matilda valde att polisanmäla när han la ut en nakenbild på en flicka.

– När det väl blev rättegång var det flera andra målsäganden, säger Matilda.

En helt vanlig kväll låg 15-åriga Matilda, som egentligen heter något annat, och scrollade innan läggdags. Plötsligt såg hon något som direkt gav henne en klump i magen.

En Tiktokkändis hade lagt ut en bild tagen i ett flickrum.

Egentligen följde hon inte honom för att hon var ett fan, det var som ett skämt mellan henne och en nära kompis. Men hon tyckte att han var speciell, självsäker.

– Han la upp en bild på en flicka utan byxor, jag såg att hon var yngre än jag så jag ringde polisen direkt, säger Matilda.

Matilda ringde polisen när hon såg klippet på Tiktok. Det tog dock två år innan det kom upp i rätten – och då hade antalet målsägande ökat.

Hon samlade på sig en massa skärmdumpar som hon presenterade för polisen. Men rättegången blev av först när hon fyllt 17 år. Under de två åren så växte hans följarskara. Fler och fler visste vem han var.

– De flesta visste också att han gillade att ha kontakt med yngre tjejer. Det blev nästan lite jobbigt att se att han blev så populär.

Ett av fem är sexbrott mot barn

Aftonbladet har gått igenom Tiktokmål från svenska domstolar. Omkring 150 fall var brott som begåtts på eller med hjälp av appen.

Ett av fem var någon form av sexbrott mot barn. I tre ärenden var förövarna så kallade Tiktokkändisar som utnyttjat sin popularitet för att begå pedofildåd.

I det här fallet var det en då 19-årig kille, som fått tusentals följare genom att dansa och mima, som lagt ut en nakenbild på ett barn.

”Därför många inte anmäler”

När rättegången inleddes hade antalet brottsoffer växt till fyra. Den yngsta flickan var bara nio år gammal. Den äldsta var 13.

Han dömdes för flera sexuella ofredanden, utnyttjande av barn för sexuell posering, olaga integritetsintrång och olaga hot – till skyddstillsyn.

– Jag kan inte säga att jag blev förvånad. Men jag blev väldigt ledsen och besviken.

Rösten stockar sig och tårar börjar fylla Matildas ögon. Hon tar ett djupt andetag.

– Vad säger det? Offren och förövarna. Bara att anmäla... Det är en hel process. Det är därför många inte anmäler, säger Matilda.

”Jag vet inte var modet kom ifrån”, säger Matilda om att hon vågade anmäla.

Vad var det som gjorde att du vågade polisanmäla?

– Det är en bra fråga. Jag har tänkt på det också. Jag tror bara att det kändes som att om inte jag gör det, vem ska då göra det?

Under processen lyckades Matilda få kontakt med flickan på bilden hon anmälde. Hon visade sig bara vara elva år gammal.

– Även om jag var ung så handlade det om någon som var ännu yngre. Men jag vet inte var modet kom ifrån. Jag är inte en modig person egentligen.

Fick skyddstillsyn – våldtog barn

Exakt en vecka efter att Tiktokkändisen dömts till skyddstillsyn följde en 12-årig beundrare med honom hem.

Dagen därpå går hon dit igen. Mamman blir orolig och ringer polisen.

Resultatet blir att han fyra månader senare åter får gå upp i rätten. Även denna gång har antalet brottsoffer växt. Det är två flickor, 10 och 12 år gamla, och en vuxen kvinna.

Denna gång döms han till fängelse i två år och fyra månader för våldtäkt mot barn, olaga hot och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

– Det var hemskt, bara en vecka efter att han dömdes till skyddstillsyn. Det kändes som att det kunde ha förhindrats, säger Matilda.

Arkivbild.
Brottsplats Tiktok