Unga tjejer lär sig snatta på Tiktok – stölderna ökar

Publicerad 2023-11-17

Allt fler unga tjejer snattar smink för höga belopp.

Nu varnar polisen för den nya Tiktok-trenden.

– De ser det som en lek och vill testa, säger kommunpolisen Maja Karlsson.

”Borrowing”.

Så beskrivs en trend som de senaste åren spridits på sociala medier, inte minst på Tiktok. Det handlar om unga personer som delar med sig av tips kring hur man stjäl i butiker.

Nu har trenden kommit till Sverige och i Jönköping varnar nu polisen för fenomenet, någonting som P4 Jönköping har rapporterat om.

– Vi kan se att den här trenden har fått fäste i vår kommun och i vårt län. Det är framför allt vårt köpcenter Asecs, säger Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Maja Karlsson, kommunpolis i Jönköping.

Den senaste tiden har de sett att allt fler unga, inte minst tjejer, är utförare. Enligt polisen handlar det om tjejer mellan 13 och 15 år, som i förhör berättar att de sett trenden på Tiktok och att de själva ville testa.

– Man uppmanar flickorna att begå brottsliga handlingar. När vi har kontrollerat flickorna har de i samband med förhör uppgett att de har sett den här trenden och videorna och haft det som inspirationskälla. Det är det som har påverkat dem att göra det här.

”Ser det som en lek”

Enligt polisen handlar det om att tjejerna vill testa trenden själva.

– Vår uppfattning är att de tar väldigt lättvindigt på det här och att de inte är medvetna om vilka typer av konsekvenser det får och att man faktiskt begår en brottslig gärning. De ser det som en lek och vill testa, säger Maja Karlsson.

Trenden började i USA för några år sedan och motiverades bland annat politiskt genom att unga personer skulle stjäla från stora butiker och kedjor som en protest mot kapitalismen.

I Jönköpings län har det skett en ökning jämfört med förra året. Under perioden maj till augusti förra året skedde 35 stölder i butik. Samma period det här året var antalet stölder i butik 87 i Jönköpings län.

– Det känns som att den här trenden skulle kunna vara en faktor. Jag förstår att om man är ganska känslig och lättpåverkad ungdom eller barn i de lägre tonåren blir man påverkad av det här och tar till sig det, säger Maja Karlsson.

Enligt polisen är det varor för höga belopp som stjäls i butikerna.

Polisen: Var uppmärksam

Enligt polisen handlar det om höga belopp.

– Det är ganska vanligt att de tillgriper smink och där kan vi komma upp i ganska höga summor. Men det blir oftast ingen förundersökning utan renderar allt för ofta i en orosanmälan till socialtjänsten.

Hon vill skicka en uppmaning:

– Som förälder har man ett ansvar att hålla koll på vad barnen gör på sociala medier. Vi försöker uppmärksamma socialtjänsten på ungdomar som har den här typen av avvikande beteende ganska tidigt så att vi fångar de snabbt, säger Maja Karlsson.

Följ ämnen i artikeln