Richard Jomshof kvar som ordförande

Johanna Ekström/TT

Niklas Svahn/TT

Malin Johanson/TT

Publicerad 2023-08-31

Sverigedemokraternas Richard Jomshof behåller sin plats som ordförande i justitieutskottet.

Han fick uppbackning av samtliga Tidöpartier vid torsdagens sammanträde.

– Jag beklagar att de försvarar honom, säger Ardalan Shekarabi (S).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet har tillsammans krävt att Richard Jomshof avgår som ordförande för ett riksdagens tyngsta utskott.

Detta efter uttalanden från Jomshof där han bland annat kallat profeten Muhammed för massmördare och slavhandlare.

Beklagar utfallet

På torsdagens sammanträde, det första efter sommaren, visade det sig att oppositionen inte har majoriteten för att få honom avsatt. Resultatet av mötet blev att SD-ledamoten sitter kvar med en rösts marginal. Själv var Jomshof inte på plats utan han befinner sig på en resa i Indien.

Shekarabi beklagar att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ställer sig bakom ordföranden.

– Jag beklagar att de försvarar Richard Jomshof trots att han missbrukar sin post som ordförande genom att sprida hat och därmed utsätta Sverige för en allvarlig säkerhetsrisk, säger Shekarabi.

Miljöpartiets ledamot Rasmus Ling är särskilt kritisk till Liberalernas agerande. Flera personer i L har sagt att Jomshof borde avgå.

– Man kastar Carl B Hamilton under bussen och ger aktivt stöd till Richard Jomshof. Liberalerna har en ryggrad som en daggmask, säger Ling.

Vänsterpartiets Gudrun Nordborg anser att sverigedemokraten skadat Sverige.

– Det här har skadat oss internationellt, han är ju citerad i internationell media för de grymma uttalanden han har gjort.

”Praxis viktigt”

Regeringspartierna framhäver å sin sida den praxis som finns i riksdagen om att man inte byter ut utskottsordförande eller vice ordförande under en mandatperiod. Tidöpartiernas poster är resultatet av en uppgörelse i samband med regeringsförhandlingarna.

– Från Liberalernas sida har vi varit tydliga hela tiden med att denna praxis är oerhört viktig att värna i en demokrati, säger partiets ledamot i utskottet, Juno Blom.

På frågan om hon har förtroende för Jomshof så svarar hon att hennes förtroende ligger hos riksdagens inofficiella regler.

– Men vi har varit tydligt kritiska till Jomshofs uttalande, vår partiledare Johan Pehrson har varit det. Och det ska vi fortsätta vara. Men om man bryter den här typen av praxis finns det enorma risker, säger Blom.

Hon vägrar att svara på frågan var gränsen går för Liberalerna för vad en ordförande får säga.

Kritik mot islam

Oppositionen anser att regeringen och Sverigedemokraterna hade kunnat utse en annan ordförande från SD, bara inte Jomshof hade suttit kvar.

Även Moderaternas Louise Meijer hänvisar till praxis. Hon kallar oppositionens agerande för ”inrikespolitiskt tjafs”. Inte heller hon vill svara på frågan var gränsen går.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige, och det är otroligt viktigt att hålla på. Jag tycker inte att gränsen går vid att kritisera islam.

TT: Går den vid kritik mot judar?

– Jag kommer inte att spekulera i saker som han ännu inte redan sagt, säger Meijer.

Sverigedemokraternas Adam Marttinen säger att det är viktigt att värna grundlagen.

– Vi har en rättighet i det här landet att kritisera både religion och ideologi. Den rättigheten tycker inte jag att vi ska inskränka. Vi ska inte göra några eftergifter, som att avsätta en utskottsordförande, med anledning av hur man väljer att kritisera ideologier och religioner.