”Vi rockar för klimatet”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-15

Red Hot Chili Peppers och Snoop Doog kämpar mot global uppvärming

Slänga ut tv-apparaten ur hotellrumet? Kanske om den slukar alltför mycket energi.

När politiker och vetenskapsmän världen över talar sig varma om den globala uppvärmningen vill rockvärlden inte vara sämre.

Red Hot Chili Peppers och Alanis Morisette är några av artisterna som klimatmärker sina turnéer.

Sex, droger och - klimathot. Nu tar också rockvärlden plats i debatten om den globala uppvärmningen.

När stjärnartisterna vill klimatmärka sina turnéer vänder de sig oftast till den icke vinstdrivande miljökonsultfirman Reverb.

De har sett till att Sheryl Crow, Red Hot Chili Peppers, Bare Naked Ladies och Alanis Morisette reser i miljövänliga biogasdrivna turnébussar och äter lokalt odlad biodynamisk mat för att fylla på med energi mellan spelningarna, skriver New York Times.

Donerar pengar

Naturligtvis kompenserar banden de utsläpp som inte går att undvika, till exempel energiåtgången som går åt av alla ljud- och ljussystem, genom att donera pengar till olika klimatprojekt. Coldplay, Dave Matthews och Willie Nelson är några andra av de artister som donerat pengar till trädplanteringsprojekt och liknande.

Bare Naked Ladies går så långt att de har ett bildspel om den globala uppvärmningen som rullar bakom scenen när de spelar. Något som har visat sig kunna distrahera publiken.

– Ibland krävs det några låtar för att påminna dem om att de är här för att ha roligt, säger sångaren Steven Page till New York Times.

Spelar för klimatet

Att klimatet är hett i kändisvärlden i stort är tydligt. Klimatpredikaren Al Gore möttes med stående ovationer av Hollywood när hans klimathotsfilm ”En obekväm sanning” vann två Oscar.

Musikvärlden sluter också upp bakom Gore i sommarens Live Earth konserter, ett projekt där Gore samarbetar med msn för att under ett dygn sända konserter på alla sju kontinenter, allt för att sätta fokus på klimatkrisen. Spelningarna kommer att kunna följas genom msn och ska kunna nås av över två miljarder människor, enligt organisatörerna.

Pharell, Foo Fighters, Snoop Dogg, Red Hot Chili Peppers, Duran Duran och Enrique Iglesias är några av de över 100 artister som ska medverka.

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln