V:s erbjudande till Magdalena Andersson: Vi måste sitta i regering

Uppdaterad 2022-09-08 | Publicerad 2022-09-07

Några ultimatum vill V-ledaren Nooshi Dadgostar inte ställa.

Däremot ger hon Magdalena Andersson (S) ett erbjudande.

– Vi måste sitta i regering, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Valrörelsen går in i sitt slutskede och med bara fyra dagar kvar till valdagen kampanjar sig politikerna igenom Sverige för att försöka övertyga väljarna in i det sista.

Under onsdagen besökte Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar väljare i Jakobsbergs Centrum i Stockholms län där hon bland annat fokuserade på vårdfrågor.

Hur en potentiell regering med Magdalena Andersson (S) som statsminister skulle kunna se ut är ännu oklart, men Vänsterpartiet har flera gånger under valrörelsen lyft kravet på att få sitta i regering för att släppa fram S-ledaren vid en eventuell valvinst.

Men på frågan om det är ett ultimatum blir svaret följande:

– Det är ett erbjudande. Man behöver ha 50 procent i riksdagen för att kunna regera landet och få igenom sin politik. Och vi är med och kan konstruktivt utgöra en del av de 50 procenten. Vår statsministerkandidat är Magdalena Andersson och ingen annan. Det är där vi ser att vi kan få igenom bra förslag för Sverige.

Nooshi Dadgostar i Jakobsbergs Centrum.

”Vi måste sitta i regering”

Men vad kräver du för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister?

– Det handlar om politik. Vi behöver vara lika mycket värda i de förhandlingarna för att vi ska göra det som jag pratar om här idag till exempel, vården. Vi behöver ha många fler vårdplatser, vårdpersonalen behöver få bättre arbetsvillkor och löner, vi ska få ner antalet patienter per läkare och satsa mer på förlossningsvården. Det är politik det handlar om, och det är därför vi måste vara lika mycket värde i det samarbetet.

– Man är inte mer värd som människa om man är socialdemokrat eller centerpartist än om man röstar på vänsterpartiet. Därför måste den rösten väga lika mycket.

Men om varken budgetförhandling eller ministerposter finns på bordet, vilka krav kommer du att ställa på Magdalena Andersson för att hon ska få ert stöd?

– En statsminister som inte har majoritet i riksdagen styr inte Sverige. Då är det oppositionen som styr. Då är det ju ingen mening att diskutera.

– Vi måste sitta i regering, annars får vi samma situation som vi har haft den här mandatperioden.

Men är det då ett absolut krav från er sida att få sitta i regering? 

– Det är ett erbjudande till den som vill bilda en majoritet. Regeringsbildaren kan ju förstås också vända sig till andra partier, det kan jag inte göra något åt, men jag erbjuder mig för jag tycker att det är så viktigt att kunna styra Sverige tryggt och stabilt, och att vi har så mycket att göra. Särskilt i svensk välfärd.

”Vi måste sitta i regering”, säger V-ledaren.

Sträcker ut en hand till S och C

Socialdemokraterna verkar enligt flera samstämmiga uppgifter föredra att regera med Centerpartiet – med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som stödpartier. C och V står ganska långtifrån varandra politiskt. Vad finns det för frågor som ni kan mötas i?

– Centerpartiet sa i helgen att de går till val på att införa marknadshyror, de har tryckt väldigt mycket på att de ytterligare ska försämra anställningstryggheten och de vill ju privatisera vården ännu mer, vilket vi ser inte har fungerat. Så där kommer vi behöva ha ett starkt vänsterparti för att kunna sitta i de förhandlingarna och driva politiken åt rätt håll.

– Men ett första steg är att sätta sig ned och prata med varandra. Jag vill verkligen sträcka ut en hand både till Centerpartiet och Socialdemokraterna så att vi kan jobba ihop, samarbeta och sitta vid ett bord tillsammans och föra Sverige tryggt framåt. Om vi inte klarar av det så kommer det vara väldigt svårt för människor att lita på det som regeringen står och säger.

Men om det nu är så att S skulle föredra att regera med C, och Centerpartiet har ju sina tydliga röda linjer gentemot Vänsterpartiet, vad kan vi se framför oss då?

– Men om vi bara har partier som kommer med röda linjer, som bara har ultimatum, som säger nej till alla partier, så kommer det bli väldigt svårt att styra Sverige. Vi måste ge trygghet till svenska folket nu. Det finns så stora problem. Vi måste ge trygghet till människor och då kan man inte säga nej till alla. Att delta i parlamentariska val men inte vilja delta i den parlamentariska verksamheten, det går inte ihop för mig. 

”Jag vill verkligen sträcka ut en hand både till Centerpartiet och Socialdemokraterna”

”De har inte lyssnat på oss”

Men om ni utesluts från budget och ministerposter, vilka frågor anser du kommer vara viktigast att driva?

– Jag har väldigt många frågor som vi kommer att driva i en regeringsförhandling. Dels är det Sverigepriser, för vi kommer inte att klara industrin och alla familjer kommer inte att klara de här höga elpriserna. Det är det mest akuta. Sedan behöver vi åtgärda marknadsskolan. Vi kan inte fortsätta ha den här nedåtgående trenden i svensk skola, vi vill ta bort karensdagen och sen kommer vi att fortsätta höja pensionerna.

Förutom sjukvård är lag och ordning och invandring och integration väljarnas viktigaste frågor just nu. Anser du att Vänsterpartiet har något ansvar för den utvecklingen vi sett med ökad segregation, skjutningar och gängkriminalitet?

– Hade de andra partierna lyssnat på Vänsterpartiet som sagt dessa saker i 20–25 år, så hade vi aldrig varit i den här situationen. De har krossat svensk skola från att ha varit den mest jämlika skolan i världen. Vi sa att man inte skulle genomföra att aktiebolagen kommer och vältrar sig i svenska skolpengar och förstör den. Vi var även väldigt tydliga med att man inte skulle dra ned på socialtjänsten.

– Det här är konsekvenserna av att de andra partierna inte har lyssnat på Vänsterpartiet. Det är därför vi har hamnat i den här situationen, och nu måste vi kliva in som politisk kraft och se till att få ordning och reda i Sverige så att vi inte har den här skjutvapenkriminaliteten.

Valkompass – artikel