Rädda klimatet - och tjäna pengar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-12

Miljöfonder går bättre än traditionella fonder, visar ny kartläggning

Är det möjligt att kämpa mot klimatförändringarna och samtidigt tjäna pengar? Svaret är ja.

Enligt en ny kartläggning från Folksam ger miljöfonder en bättre avkastning än andra fonder - samtidigt som pengarna hålls långt borta från miljöbovarna.

Att spara i miljö- och andra etiska fonder blir allt vanligare. Sedan år 2005 har andelen av den totala fondförmögenheten i Sverige mer än fördubblats, från 4 procent till 11 procent. 122 miljarder kronor finns i dag i svenska etiska fonder.

– Vi har helt klart märkt av klimathotsdebatten som tog fart i höstas. Fler investerar i våra miljöfonder, säger Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla placeringar på Banco.

Moralskäl överväger för spararna

De flesta som väljer att satsa sina pengar i etiska fonder gör det av moraliska principer. De vill inte att deras pengar ska bidra till miljöförstöring och liknande. Men spararna tror att de får betala för sin miljömoral genom sämre avkastning. Bland de som investerat i etiska fonder trodde hälften att etiska fonder gick upp till 10 procent sämre än andra fonder, men man tyckte att vetskapen att de var etiskt placerade var värt det, visar Folksams kundundersökning. Men bilden av etiskafonder som mindre lönsamma stämmer inte.

I det etikfondsindex som Folksam tar fram varje år framkommer att de etiska fonderna på den svenska marknaden i själva verket går bättre än genomsnittet, oavsett om man tittar på avkastningen efter tio, fem, fyra, tre, två och ett år.

Miljöfonder sticker ut

Dessutom hör de specifika miljöfonderna till de bättre av alla etiska fonder.

– Det kan bero på att de är mer specialinriktade, och innebär en högre risk. En högre risk innebär samtidigt en större chans till stor vinst, säger Carina Lundberg, chef för ägarfrågor på Folksam.

Under tio år har de etiska fonderna en genomsnittlig avkastning på 153,0 procent, mot 105, 0 procent för alla svenska fonder. Motsvarande siffror för det senaste året är 14,2 procent för etik-fonderna mot 11,1 procent för alla fonder.

Men för den sakens skull ska man som investerare inte satsa i första bästa etiska fond.

– Man kan inte säga att etiska fonder automatiskt går bra. Det finns en ganska stor spridning, och vissa har gått riktigt dåligt. Mycket handlar om hur duktig fondförvaltaren är, säger Carina Lundberg.

De flesta etiska fonder i Sverige tar hänsyn till miljön. FN:s riktlinjer för ansvarsfulla investeringar, som nästan alla etiska fonder följer, kräver att bolagen tar hänsyn till mänskliga rättigheter, god bolagsstyrning och miljö.

Kvinnor och yngre sparar mest etiskt

Det finns även flera fonder som specifikt inriktar sig på miljö. Banco startade sina första etiska fonder 1993, och den första som riktade in sig på miljö strax efter.

– Vi har etiska fonder för att vi som förvaltare vill ta ett ansvar. Dessutom går de bra, och vi ser en efterfrågan hos kunderna, säger Sasja Beslik.

Av Folksams undersökning framgår att kvinnor är mer intresserade av etiska fonder än män, och yngre väljer dem i högre utsträckning än äldre.

– I framtiden, när de som nu är yngre utökar sitt sparande, kommer nog etiska fonder att bli ännu vanligare, säger Carina Lundberg.

Satsar på vindkraft

Gröna fonder

Nästan alla etiska fonder i Sverige tar hänsyn till miljön. Men några är mer specialinriktade på miljöfrågor. Här är några av dem:

Karin Thurfjell

Följ ämnen i artikeln