Larmet: Det är för sent

Uppdaterad 2023-06-14 | Publicerad 2023-06-06

Den arktiska sommarisen är bortom räddning och klimatkrisen är ett faktum.

Det fastslår flera forskare i en ny rapport.

– Folk lyssnade inte på våra varningar. Tyvärr har det blivit för sent att rädda arktisk sommarhavsis, säger forskarförfattaren Dirk Notz till The Guardian.

Världen måste förbereda sig på extremvädret som kommer att komma efter att den arktiska sommarisen smält bort.

Det skriver flera forskare i en ny prognosrapport publicerad i tidskriften Nature Communications, rapporterar The Guardian.

Vidare skriver de att det inte spelar någon roll om utsläppen av växthusgaser skulle minska dramatiskt eller om klimatavtalet om 1,5 graders-målet efterlevs – eftersom att isen är bortom räddning.

– Som forskare har vi varnat för förlusten av arktisk sommarhavsis i decennier, säger Dirk Notz, professor vid universitetet i Hamburg, som har varit med och skrivit rapporten.

Orsakat av människan

Sedan 70-talet har forskare följt den arktisk issmältning årligen genom satellitbilder. Genom en överblick visar bilderna att sommarisen krympt med 13 procent var tionde år.

Den nya forskningen pekar nu på att det är den globala uppvärmningen, orsakad av människan, som står för 90 procent av den avsmältningen – och att naturliga faktorer står för resterande procent.

Dirk Notz vid universitet i Hamburg.

Isfri sommar – redan om sju år

Enligt prognosen kommer den första isfria sommaren att komma omkring år 2030.

Vilket är ett decennium tidigare än vad forskarna väntat sig och vad tidigare forskning visat.

– Folk lyssnade inte på våra varningar. Tyvärr har det blivit för sent att rädda arktisk sommarhavsis. Det här kommer att vara den första stora komponent i det klimatsystem som vi förlorar på grund av våra utsläpp av växthusgaser, säger Dirk Notz.

LÄS VIDARE