Kritiken efter klimatbeskedet – försöker avsätta ministern

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-21

Miljöpartiet kommer försöka avsätta klimatminister Romina Pourmokhtari genom misstroendeomröstning i riksdagen.

Anledningen är missnöje mot regeringens klimathandlingsplan. 

– Med berått mod skjuter man ansvaret för klimatomställningen framför sig. De som får ta konsekvenserna är vanliga svenskar och våra företag, säger språkrör Daniel Helldén. 

Även Centerpartiet och Vänsterpartiet uppger att de vill väcka misstroende mot klimatministern, rapporterar TT.

Regeringen presenterade på torsdagen sin klimathandlingsplan, som innehåller en redogörelse för hur Sverige ska klara klimatmålen. Miljöpartiet är djupt kritiska till planen – nu meddelar partiet att man kommer försöka avsätta klimatminister Romina Pourmokhtari (L). 

– Miljöpartiet har inte förtroende för en klimatminister som chockhöjer utsläppen, säger språkröret Daniel Helldén

Klimatminister Romina Pourmokhtari, L.

Handlingsplanen har förhandlats fram mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Miljöpartiet anser att SD har fått för stort inflytande, vilket kommer leda till att utsläppen inte kommer minska.

Daniel Helldén, MP.

Liberalerna har valt SD

– Det hade inte behövt vara så här. Detta är resultatet av att Liberalerna varje dag väljer att förhandla vår framtid med Sverigedemokraterna. Miljöpartiets dörr står alltid öppen för de som på riktigt är intresserade av att förhandla politik för en rättvis omställning. Liberalerna har valt SD, säger Helldén. 

Miljöpartiet kommer nu att försöka samla ihop tillräckligt många riksdagsledamöter för att väcka misstroende mot klimatministern. Detta väntas ske redan under dagen. För att lyckas krävs att minst 35 riksdagsledamöter stödjer initiativet. Miljöpartiet har 18 ledamöter så ett parti till behöver backa upp. Om det sedan går till omröstning i kammaren så måste fler än hälften av alla riksdagsledamöter, 175, rösta för. 

Utsläppen väntas öka

Att få ihop tillräckligt med röster för att väcka misstroende kommer MP sannolikt att kunna, flera oppositionspartier har uttryckt missnöje med regeringens klimatpolitik. Att få ihop tillräckligt med röster för att lyckas avsätta ministern är dock svårare eftersom regeringen och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen.

Miljöpartiet motiverar misstroendeförklaringen med att regeringen enligt klimatlagen måste bedriva en politik som minskar utsläppen av koldioxid och växthusgaser, men att utsläppen i och med handlingsplanen väntas öka. 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.