Omröstning i januari om ministerns framtid

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2023-12-21

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill avsätta klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Anledningen är att partierna inte anser att regeringens klimathandlingsplan håller måttet.

– Oppositionen borde skämmas över att väcka misstroende för att ett statsråd gör sitt jobb. Romina är den bästa klimatministern som Sverige har haft, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett uttalande.

Miljöpartiet och Centerpartiet har lämnat in misstroendeförklaring till riksdagens kammare under torsdagen. Vänsterpartiet stöttar misstroendet men har ännu inte lämnat in någon förklaring.

Om allt går som planerat ska en omröstning om ministerns framtid hållas den 17 januari.

– Vi är i det allra allvarligaste säkerhetsläget på länge och efter det varmaste året någonsin så väljer regeringen att öka utsläppen. Därför känner vi att vi har inget annat val än att väcka misstroende, säger Rickard Nordin (C) som höll ett kort anförande i riksdagen när misstroendet lämnades in.

Försvarar sin minister

Statsminister Ulf Kristersson är kritisk till oppositionens val att väcka misstroende.

– Regeringen har under klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris ledning presenterat den första klimathandlingsplanen någonsin som faktiskt gör att vi kan nå målet om nettonollutsläpp till 2045. Att oppositionen då väljer att väcka en misstroendeomröstning mot henne är bara deras försök att dölja bristen på egen politik, säger Kristersson i ett uttalande.

Måste bordläggas två gånger

Misstroendet måste nu bordläggas två gånger innan det blir någon omröstning.

– Den första bordläggningen skedde i samband med att de kontrollerade att det fanns ett tillräckligt antal mandat, så den är bordlagd en gång, säger Charlotte Ridell, stabschef på staben för talmannen och riksdagsdirektören.

Nu måste den bordläggas en andra gång innan den kan gå upp för omröstning.

– När det sker är upp till talmannen att planera, men vi har inte något datum, säger Charlotte Ridell.

Vid en omröstning krävs att en majoritet av räkningen ställer sig bakom misstroendeförklaringen. Än så länge har partierna inte lyckats samla en majoritet kring avgångskravet.

Ulf Kristersson försvarar sin minister.

Följ ämnen i artikeln