Efter kritiken – svenska Michelin-kocken om nya restaurangen i Ryssland

Uppdaterad 2024-03-30 | Publicerad 2024-03-29

Daniel Höglander har kritiserats efter rykten om att han öppnat en ny lyxkrog i Ryssland.

Nu slår den svenska Michelin-kocken i från sig kritiken i sociala medier.

”Den pajkastning, påhopp och glåpord jag fått dessa två dagar är obefogade och orimliga”, skriver han på Instagram.

Den 22 mars i år slog dörrarna upp till lyxkrogen Drevå – i Sankt Petersburg.

En av dem som hjälpt till att ta fram konceptet till nya restaurangen är svenska Michelin-kocken Daniel Höglander.

Men öppning av lyxkrogen har mötts av stark kritik i sociala medier.

Förklaringen: Inte öppnat krog

I sociala medier har den svenska kopplingen till Drevå beskrivits som ”fruktansvärt smaklös” – med anledning av den ryska invasionen av Ukraina.

”Frågan är hur bra det är för deras image att bidra till ryssländsk fine dining i nuläget?”, skriver en person.

Men nu bryter Daniel Höglander tystnaden – och slår i från sig den hårda kritiken.

”Jag har inte, som många tror, öppnat en krog i Ryssland”, skriver han i ett inlägg på Instagram.

Vidare skriver han att hans inblandning i projektet har varit att hjälpa en vän att förverkliga sin dröm.

Daniel Höglander.

”Fel och rasistisk”

Daniel Höglander skriver att projektet för Drevå påbörjades flera år innan kriget.

”När kriget bröt ut och det ryska världshatet drevs på växte även min medmänsklighet djupare. Jag har inspirerat, väglett och lagat mat, i en rysk restaurang, tillsammans i ett kök med både ryska och ukrainska anställda”.

Han fortsätter:

”Allt krig är hemskt, för att det är folket som dör och lider, det är människors liv som raseras och krossas av politiska agendor. Att jag skulle backa mina lovord att hjälpa henne mot sin dröm för ett krig varken hon eller majoriteten av det ryska folket valt anser jag är fel och rasistisk. Jag fördömer inte hela ryska befolkningen för vad den ryska regeringen gör, dem är människor med en vardag, drömmar, mål precis som du”.

Den svenska kocken äger och driver sedan tidigare bland annat restaurang Aloë i Älvsjö i södra Stockholm – med två Michelinstjärnor.

”Jag är en kock, som med hårt arbete, stora visioner och större uppoffringar lyckats komma till en plats där jag kan bidra och hjälpa andra. Med mitt hjärta vill jag fortfarande se mänskligheten som god”, avslutar han inlägget på Instagram med.

Aftonbladet har sökt Daniel Höglander.

Följ ämnen i artikeln