Statsministern: Segregationens fel att pojkar vill bli kriminella

Passningen till M-ledaren: Förväntar mig att han ska ha respekt

Publicerad 2022-06-04

SPÅNGA. Segregationen i samhället får unga pojkar att bli gängkriminella.

Det sa Magdalena Andersson när hon talade på Järvaveckan under fredagskvällen.

– Hur är det ens möjligt att att barn som växer upp i ett av världens rikaste länder begår mord innan man ens fyllt 18?

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade inför fullsatt publik på Järvaveckan under fredagskvällen.

Hon började med att prata om gängkriminaliteten. Den slår hårdast mot Järva, ett område med utbredd gängkriminalitet och hårt drabbat av många dödsskjutningar, men hotar hela Sverige, sa hon.

– Det är här unga pojkar skjuter varandra, det är här människor är rädda, människor inte vågar vittna, och det är här gängen försöker sätta sig över Sveriges lagen och skapa sina egna spelregler, sa hon.

Hon manade till en kraftsamling från alla i samhället för att komma tillrätta med gängkriminaliteten, men också segregationen.

– Hur är det ens möjligt att barn som växer upp i ett av världens rikaste länder, att man begår mord innan man ens fyllt 18? Något är grundläggande fel när unga pojkar ser kriminaliteten som ett alternativ. Det felet stavas segregation, sa hon.

Flera mord och mordförsök har skett i Järva senaste åren. Lokalpoliserna Mats Törnblom, operationsledare, och biträdande chef Anders Djurestad jobbar för att stävja våldet.

”Har skärpt 70-tal straff”

I talet pekade hon på att vi alla måste hjälpas åt för att bryta en. Hon tog också upp de lagändringar som Socialdemokraterna genomfört under sina snart åtta år vid makten.

– Vi har skärpt över 70 straff. Vi har kriminaliserat ett 30-tal gärningar, och vi har inlett en historisk utbyggnad av polisen, åklagarväsendet, vi bygger fler fängelser och i stort sett varenda brottsbekämpande myndighet har fått nya verktyg, fler anställda och större befogenheter.

Magdalena Anderssons tal på Spånga IP var en kort paus i den regeringskris som hotar i samband med misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson. Om han fälls kommer hela regeringen avgå, har statsministern sagt.

Men hon kom också med en ytterligare en känga till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som ställt sig bakom SD:s misstroende mot Johansson, tillsammans med KD och L.

Magdalena Andersson under lördagens tal på Järvaveckan.

”Ogillar vår politik”

Hon påminde om att Kristersson för några veckor sedan stod sida vid sida med henne på en pressträff och lovade att de ska samarbeta ta Sverige in i Nato. Något han nu svikit, menade statsministern.

– Skälet att han vill avsätta justitieministern är för att han ogillar den politik vi för. Jag förväntar mig inte att han ska gilla vår politik, men jag förväntar mig att han ska ha respekt för det svenska folket.

Ulf Kristersson har å sin sida sagt att hans avsikt att samarbeta med regeringen för att ta Sverige in i Nato kvarstår och att det inte har något med misstroendeomröstningen att göra.