Förortsbornas krav på politikerna: Stoppa skjutningarna

”Har blivit normalt”

Publicerad 2022-06-03

TENSTA. Få ett slut på gängskjutningarna, fixa sjukvården och se till att folk har råd med en bostad.

Det är de viktigaste frågorna i årets val enligt Tenstabor som Aftonbladet pratar med.

– Skjutningarna sker så ofta att man nästan inte reagerar längre, säger Aisha Jimale.

Det är tidig eftermiddag i Tensta centrum och regnmolnen hänger tunga över torget. Aisha Jimale som slutar skolan tidigt i dag är på väg hem. Gymnasiestudierna upptar en stor del av hennes tid. Hon kommer inte att besöka Järvaveckan på Spånga IP en dryg kilometer härifrån där partiledarna håller sina tal under veckan.

Men hon har inte svårt att svara på frågan om vad som är den viktigaste frågan i valet för henne: gängskjutningarna.

– Det är det viktigaste. Det händer så ofta att det nästan blivit normalt, säger hon.

Aisha Jimale har själv sett en person bli skjuten i en park och är vän med en vars släkting sköts ihjäl.

Skolan måste bli bättre

För att stoppa skjutningarna måste politikerna satsa på barn och ungdomar och deras familjer, tror hon. Det behövs aktiviteter som håller barnen borta från centrumhäng där de riskerar att fångas upp av gängen.

– Satsa på ungdomsgården här. Många här har inte råd att vara med på aktiviteter. Har de inget att göra hänger de i centrum och börjar göra annat, säger hon.

Aisha Jimale vill se fler satsningar på barn och unga för att förhindra att ungdomar fångas upp av gäng.

Aisha Jimale, som själv gått i skolan i Tensta, tycker att politikerna måste satsa mer på Järvas skolor. För många elever går ut grundskolorna utan att bli behöriga till gymnasiet.

– De är inte tillräckligt bra. Man har inte så stränga regler och en del som har svårt kanske slappar i skolan och får inte betyg. Många har också svårt med matte och andra viktiga ämnen, säger hon.

Hennes plan är att läsa vidare till lärare efter gymnasiet och jobba på någon av skolorna i området.

– Ja, det är bekvämt och jag känner många i området.

Knarkaffärer sker öppet

Sobia Rahat står vid fontänen på torget. Hon brukar se knarkaffärer ske öppet här och känner sig frustrerad. Polisen är oftare här i området nu och då försvinner gängen. Men så fort de är borta är knarkhandeln igång igen.

– De måste se till att pojkarna inte är ute på gatan, säger hon.

Sobia Rahat kom till Sverige från Pakistan för sex år sedan. Hon har inte lyckats få jobb här och är en av en femtedel utrikesfödda kvinnor i landet som inte har jobb. Frågan hur fler ska komma ut i jobb är viktig för henne.

– Jag har jobbat för FN och haft uppdrag för Nato tidigare men här har jag inte fått något jobb.

Sobia Rahat är en av en femtedel utrikesfödda kvinnor i landet som inte har jobb.

Hon lyfter också sjukvården.

– Vårdcentralen fungerar inte. Jag har träffat fyra olika läkare på kort tid och vet inte vem jag träffade senaste gången. Man får dålig information och inget bra bemötande, säger hon.

Nu åker hon till Huddinge för att få vård, även om det tar två timmar tur och retur.

Vill bjuda in politikerna

Tenstabon och den lokala eldsjälen Guleed Mohamed tycker att välfärden, skola och sjukvård, och trygghetsfrågan ska stå högt på politikernas agenda i valet.

Han tycker att det är viktigt att politikerna kommer till Järva även utanför Järvaveckan. Många boende kommer inte att komma till Spånga IP eller lyssna på partiledarnas tal, menar han.

Men många Järvabor kommer inte att gå och rösta i valet den 11 september. I valet 2018 låg valdeltagandet i många valdistrikt mellan 50, 60 procent och i en del av röstade färre än hälften av de röstberättigade.

Guleed Mohamed hade hellre sett att invånarna i Järva fick sätta agendan när politikerna kommer.

Att få fler att rösta i årets val är viktigt, menar Guleed Mohamed.

– Jag skulle vilja bjuda in politikerna hit, men då att boende här får sätta agendan och politikerna antecknar. Nu kommer de på vissa datum och pratar mer än de lyssnar.

Aisha Jimale har något att säga till politikerna som kommer att vara på Järvaveckan kommande dagar.

– Jag skulle vilja säga att de måste vakna upp, och att se problemen här i området i stället för att klaga och skylla ifrån sig.