Stora solparker kan minska andra länders energiproduktion

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-02-22

En stor solenergipark i Sahara.

Saharas solenergiparker kan påverka solenergin långt utanför Afrikas gränser.

De kan minska produktionen i såväl USA som Indien och Kina.

Storskaliga solenergiparker påverkar klimat och ekosystem i närområdet, det är väl känt.

Solpanelerna i Sahara är mörkare än den ljusa sanden och det leder till att de absorberar extra energi som avges som värme.

Påverkar jordens klimat

Nu har forskare vid Lunds universitet upptäckt att byggandet av omfattande solenergiparker i Sahara kan ha stora effekter på både klimat och produktion av solenergi globalt.

– Vår modell visar att effekterna på klimatet och ekosystemet är ganska långtgående, särskilt i några av de mest sårbara regionerna, som Arktis och Amazonas, säger Zhengyao Lu, forskare i naturgeografi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom artikeln ”Large-scale photovoltaic solar farms in the Sahara affect solar power generation potential globally” publicerad i tidskriften Communications Earth & Environment, i ett pressmeddelande.

De här solenergiparkerna kan leda till mindre solenergi i Nordafrika, Mellanöstern, södra Europa, Indien, östra Kina, Japan, östra Australien och sydvästra USA. Enligt forskarna beror det på förändringar i ytans albedo, måttet på ljus som reflekteras av ytan, och påverkan på atmosfäriska cirkulationsmönster och bildande av moln.

Skandinavien gynnas

Men det finns också områden som gynnas och får ökad solenergiproduktion av parkerna, som delar av Central- och Sydamerika, Karibien, centrala och östra USA, Sydafrika och Skandinavien. Det beror på att molntäcket minskar och det påverkar solenergiproduktionen positivt.

–  Det har inte tidigare uppmärksammats att en massiv utbyggnad av solenergi kan ha global påverkan. I detta avseende kan solenergiproduktionen bli en geopolitisk fråga. Om ett land bygger många solparker kan det potentiellt skada solenergiproduktionen i grannländer eller till och med i avlägsna länder, säger Zhengyao Lu.

Påverkan på solenergiproduktionen ligger enligt studien på plus eller minus fem procent om en femtedel av Saharaöknen täcks med solenergiparker.

– Effekterna kanske inte verkar så stora – men i en framtida värld där varje region bygger fler parker och blir mer beroende av dem behövs både kunskap och insatser. Vi hoppas att studien kan bidra till samarbeten mellan världens stater för att säkerställa att fördelarna med solenergi delas rättvist över hela världen, säger Zhengyao Lu.

Följ ämnen i artikeln