Sedlighetspolisen är tillbaka på gatorna: ”Vi lever i fara”

Publicerad 2023-07-19

Irans sedlighetspolis är tillbaka på gatorna och ser till att kvinnor bär hijab i det offentliga.

– Människor är ilskna och desperata medan sedlighetspolisen känner sig kraftfulla, säger konstnären Ziba till Aftonbladet.

Under söndagen meddelade iranska myndigheter att sedlighetspolisen officiellt återgått till att patrullera gatorna. De har återupptagit sitt uppdrag att se till att kvinnor följer hijablagen och bär slöja på offentliga platser.

– Polisen kommer att starta bil- och fotpatruller för att varna, åtala och lagföra dem som inte lyder polisens order och ignorerar konsekvenserna av att klä sig mot normerna, sa iranska polismyndighetens talesperson Saeed Montazerolmahdi enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

Konstnären Ziba, 46, lever i huvudstaden Teheran. Hon säger till Aftonbladet att många känner sig ilskna och desperata efter beskedet.

– Vi ser beväpnade män och sedlighetspoliser på gatorna. De patrullerar särskilt vid ingångar till tågstationer och varnar alla kvinnor som inte bär hijab. De tvingar oss att ha det, säger hon.

Polis på gatorna i Iran när sedlighetspolisen kommer tillbaka.

”Nästa Mahsa Amini”

22-åriga Mahsa Jina Amini greps i september förra året för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt. Hon fördes till häkte, där hon ska misshandlats och sedan dött av sina skador. Trots att iranska myndigheter hävdade att den unga kvinnan dog på grund av hälsoproblem utlöste händelsen stora protester.

I flera månader skakades landet av stora demonstrationer mot landets hijabtvång och demonstranterna krävde regimens avgång. Sedlighetspolisen drogs till stor del tillbaka i försök att begränsa massprotesterna.

– Vi kunde ha på oss vad vi ville. Kvinnor kunde välja om de villa ha på sig hijab eller inte, det var inte ett tvång. Människor var gladare.

Konstnären Ziba befinner sig i Teheran: ”Sedlighetspolisen känner sig kraftfulla”

Men tidigare i år avtog en stor del av demonstrationerna. Över 500 demonstranter har dödats och nästan 20 000 fängslats i protesterna. Men Ziba och andra kvinnor fortsätter stå emot regimen.

– Vi envisas med att slå tillbaka och fortsätta kämpa. Vi kommer inte låta dem begränsa oss. De vill döda kvinnor för att få styra. Men de dödade Mahsa trots att hon hade hijab på sig, säger hon och fortsätter:

– Vi kämpar fortfarande på gatorna och vilken sekund som helst kan en av oss bli nästa Mahsa Amini. Vi lever i fara.

Vad kan omvärlden göra för att hjälpa kvinnorna i Iran?

– Vårt problem är den islamiska regimen som har påtvingat sig på folket. Världen kan hjälpa oss i Iran genom att inte erkänna styret. Den islamiska republiken är en ockuperande regering, säger Ziba och tillägger:

– Jag känner mod och ilska.

Demonstrationer utanför Vita huset i oktober 2022 efter Mahsa Aminis död.

”Våld och rädsla”

Oljeindustrin är Irans största inkomstkälla. På grund av bland annat internationella sanktioner mot landet och oljeprisfall har landet länge lidit av ett tufft ekonomiskt läge. Flera miljoner människor lever under fattigdomsgränsen.

– Det är en diktator som leder oss med våld och rädsla. De försöker distrahera oss från landets dåliga ekonomiska läge. Vi är berövade välvärd och frihet.

De ekonomiska problemen för den iranska befolkningen blev ännu tuffare till följd av coronapandemin som drabbade Iran hårt 2020.

Protester i Schweiz i oktober 2022.

Följ ämnen i artikeln