40 dagar har gått sedan Masha Jina Aminis död

Publicerad 2022-10-26

Masha Jina Amini dog för 40 dagar sedan.

Sedan dess har hundratals människor skadats och dött i demonstrationer mot regimen.

Under dagens hedersceremonier sköt Irans säkerhetsstyrkor skarpt.

– Just i dag kan man förvänta sig ännu mer ilska från folket, säger Irankännaren Arvin Khoshnood.

Under onsdagen hölls en minnesceremoni å Mahsa Jina Aminis vägnar – vilket innebar att protesterna i Iran trappades upp.

– Den här dagen är väldigt viktig för Mahsas familj men också för folket i Iran, säger Irankännaren Arvin Khoshnood.

Tal riktade mot ledaren

Den 16 september dog Mahsa Amini efter att hon gripits av Irans moralpolis som hävdade att hennes huvudsjal, hijab, inte bars på korrekt vis enligt landets moralpolis.

 

Här är extrema duon iranska folket protesterar mot

 

– Dagens ceremoni kommer nog bli väldigt känslosam och väldigt politisk. Flera tal kommer säkert att riktas mot Irans högste ledare Ayatolla Ali Khamenei.

När en person dör ska denne begravas så fort som möjligt enligt tradition i Iran, berättar Arvin Khoshnood.

Och enligt landets sorgekultur ska det därav hållas flera minnesceremonier. Bland annat för att nära och kära som bor långt bort från graven ska få tillfälle att sörja och hedra den döda.

Därför hålls det ceremoni den tredje, sjunde och fyrtionde dagen.

– Den fyrtionde dagen är det vanligt att ceremonin är öppen och att fler personer deltar. Under ceremonierna samlas nära och kära. I Mahsas fall är hela folket i Iran hennes nära och kära, säger Arvin Khoshnood.

Öppnade eld mot demonstranter

Dagens ceremoni hölls i Mahsa Jina Amini hemstad Saqqez och i samband med den ska säkerhetsstyrkor ha använt tårgas och öppnat eld mot demonstranter, skriver TT.

 

Tre experter: ”Då kan det bli en iransk vår”

 

Vilket var förväntat menar Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet Utrikespolitiska institutet.

– Redan under revolutionen 1979 så var minnesceremonin på den fyrtionde dagen ett sätt att upprätta sammanhållningen och frekvens rytmen i protesterna. Det vet regimen om, säger Rouzbeh Parsi.

Vilket Arvin Khoshnood håller med om.

– Förväntningarna var att det skulle bli jättestora protester i landet under dagen. Just i dag kan man förvänta sig ännu mer ilska från folket, säger han.