Regeringen vill analysera Naturvårdsverket

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-09

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och statsministern Ulf Kristersson.

Regeringen uppger i ett pressmeddelande att de har för avsikt att analysera Naturvårdsverkets arbete.

Följ ämnen

Som ett led i myndighetens fortsatta arbetet har regeringen beslutat att ge Statskontoret i uppdrag att analysera och bedöma hur Naturvårdsverket fullgör sina uppgifter och uppdrag.

”Naturvårdsverkets uppgifter har ökat i förhållande till deras resurser och klimatomställningen ställer även nya krav på flertalet av myndighetens uppgifter. Det är viktigt att regeringens styrning är ändamålsenlig och ger förutsättningar för Naturvårdsverket att säkerställa kvalitet och effektivitet i myndighetens verksamhet”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

– Det är regeringens och mitt ansvar som klimat- och miljöminister att säkerställa en ändamålsenlig styrning av Naturvårdsverket. Det är viktigt att styrningen möjliggör en effektiv användning av förvaltningsmedlen till myndighetens kärnuppgifter. Det har inte gjorts någon systematisk och samlad genomgång av Naturvårdsverkets uppgifter sedan år 2006. Därför är det nu hög tid att ta ett samlat grepp för att säkerställa att den verksamhet Naturvårdsverket ansvarar för bedrivs på ett mer effektivt och ändamålsenligt sätt, uppger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Klimat- och näringslivs-departementet) senast den 8 november 2024.