En miljon barn på flykt i Ukraina: ”Är kalla, trötta och ledsna”

Uppdaterad 2022-03-11 | Publicerad 2022-03-10

En miljon barn beräknas ha flytt Ukraina – många av dem utan en vuxens sällskap.

Och barn på flykt är extremt sårbara och exponerade för olika risker.

– De är kalla, trötta och väldigt ledsna, säger Alexandra Pärnebjörk från Plan International Sverige, som just besökt gränsen mellan Rumänien och Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Världen över har bilderna på den 11-årig pojke som kom med tåg till Slovakien – alldeles ensam och på flykt från kriget i Ukraina – kablats ut.

Med en endast en plastpåse, ett pass och ett telefonnummer på handen klev den lille pojken av på tågperrongen, efter att ha åkt 96 mil helt själv.

Den 7 mars publicerade slovakiska myndigheter ett inlägg på Facebook där de skrev om pojken – och hyllade honom.

”Han är en riktig hjälte”, skriver slovakiska inrikesministeriet på Facebook.

Pojkens mamma Yulia Pisetskaya uttryckte även sin tacksamhet i inlägget som publicerats.

”Jag är så tacksam för att de räddade livet på mitt barn”, säger hon.

Yulia Pisetskaya berättar att hon inte kunde lämna Ukraina då hon behöver ta hand om sin mamma.

”Jag är änka och jag har fler barn. Jag vill tacka tullen i Slovakien för att de tog hand om min son och hjälpte honom över gränsen. De har räddat mitt barns liv”, säger hon i uttalandet.

Alexandra Pärnebjörk var på onsdagen på plats vid gränsövergången mellan Ukraina och Rumänien.

”Desperat och hjärtskärande”

Den 11-årige pojken är en av många barn som nu tvingats fly kriget. Enligt UNHCR är två miljoner människor på flykt från Ukraina sedan Rysslands invasion av landet.

Över en miljon barn har flytt kriget i Ukraina sedan Rysslands invasion, enligt siffror från Unicef.

 Kvinnor och barn på flykt undan kriget. Här väntar de vid den polska gränsen för att gå ombord på en buss på väg mot Przemysl.

Plan International Sverige är en av de biståndsorganisationer som nu är på plats för att se hur de kan bidra till att ta hand om och hjälpa alla de barn som nu ryckts upp från sina hem och tryggheten hos sina familjer och föräldrar.

Alexandra Pärnebjörk, rådgivare på Plan International Sverige, har just varit på plats på gränsen mellan Rumänien och Ukraina när Aftonbladet når henne.

Rumänien är ett av tre EU-länder med direkt gräns mot krigets Ukraina.

– Kvinnor och barn är den stora gruppen som kommer över gränsen. De har med sig det de orkat bära, säger hon om alla de som rest till fots eller med buss och tåg.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt kallt. I morse hade vi tio centimeter nysnö där gränsövergången är. Barn och unga är kalla, trötta och väldigt ledsna.
De utrycker en stor lättnad när de lyckats ta sig in i Rumänien, menar hon, men med lättnaden kommer också alla känslor.

– Det är väldigt många som drabbas av panikångestattacker eller börjar gråta så fort de kommer över gränsen.

Sjukvårdspersonalen har också fått ta hand om väldigt många nerkylda mammor och barn som är trötta och medfarna efter att ha rest långt under oroliga förhållanden. Alexandra Pärnebjörk menar att det nu finns ett stort behov av att hjälpa barnen bearbeta det de har upplevt.

Katya och hennes två hundar flyr från kriget. På onsdagen hade de tagit sig till gränsövergången i Medyka, Polen. Enligt FN har omkring två miljoner människor tvingats på flykt från Ukraina sedan den ryska invasionen drog igång.

Barn på flykt löper en mängd olika risker längs vägen, menar Alexandra Pärnebjörk.

– Är man på flykt, ska packa ihop sitt pick och pack på kort tid och ta sig långa sträckor i kallt väder så ökar riskerna för att man ska utnyttjas av folk som har onda avsikter.

Det är inte heller lätt att ständigt hålla uppsikt över barnen.

– De kan utsättas för våld på grund av att ingen ser. Det är inte någon som har tid eller tänkt på att man måste fortsätta hålla ögonen öppna för den typen av övergrepp mot barn, även om det är mycket annat som står i brand runtomkring, säger Alexandra Pärnebjörk.

På onsdagseftermiddagen bombade rysk militär ett barnsjukhus i den belägrade ukrainska hamnstaden Mariupol. Flera avdelningar, bland annat förlossningsvavdelningen, totalförstördes och barn och kvinnor begravdes under rasmassorna. Här bär en man bär bort sitt barn från det demolerade sjukhuset.