Rysslands invasion av Ukraina

Liverapportering: Ryska invasionen av Ukraina

Av: 

Aftonbladet

NYHETER

Här rapporterar vi dygnet runt om kriget i Ukraina.

3 punkter om kriget i dag:

 • Den ryske FN-rådgivare Boris Bondarev avgår efter 20 år.
  – Aldrig har jag skämts så mycket över mitt land som den 24 februari, säger han och syftar på dagen Ryssland invaderade Ukraina, skriver han i sitt avskedsbrev.
 • Den ryske soldaten Vadim Shishimarin, 21, sköt ihjäl en civil man i Ukraina. Han är också den första som dömts för krigsbrott sedan invasionen inleddes. Han döms till livstids fängelse.
 • Experter på ”tunnbomber” är i Ryssland för att hjälpa till att förbereda för en attack i Ukraina, tror europeiska tjänstemän. USA och flera länder i Europa ser teknikernas närvaro som ett tecken på att den ryska militären förbereder sig för användning av kemiska vapen i kriget.
Skriv inlägg
 • Emanuel Silva

  "Vanliga ukrainska soldater överträffar svenska ingenjörer", skriver det ukrainska försvarsdepartementet på Twitter.

  Departementet delar en bild på ett svenskt pansarvärnsvapen som gjorts om till en provisorisk dusch. Roboten som kallas NLAW har hängts upp i ett träd och ett duschmunstycke har fästs i botten på roboten.

 • Marcus Bornlid Lesseur

  Nästan en och en halv miljon ukrainare har med våld förts till Ryssland sedan kriget inleddes, uppger BBC News.

  Enligt Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter Ljudmyla Denisova föreligger bevis för att Ryssland innan invasionen förberett deportationer av ukrainare.

  Ryssland ska ha förberett tvångsförflyttningar av två miljoner ukrainare, hävdar Ljudmyla Denisova.

  I slutet av april hävdade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att en miljon ukrainare har "evakuerats" från Ukraina till Ryssland.

 • Emanuel Silva

  Putin är den enda ryska regeringsföreträdaren som Ukrainas Zelenskyj kan tänka sig att träffa för att diskutera hur parterna ska nå en fredslösning, rapporterar Sky News.

  En lösning för att nå fred är det enda ämnet som Zelenskyj vill diskutera med Putin.

  Det säger den ukrainske presidenten i ett videotal under World Economic Forum i Davos.

  Vidare uppgav Zelenskyj att det har blivit allt svårare att genomföra förhandlingar med Ryssland i takt med att det har uppdagats bevis gällande ryska styrkors brott mot civila i Ukraina.

 • Emanuel Silva

  Både Volodymyr Zelenskyj och Vladimir Putin är med på Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

  De både är listade i kategorin "ledare", där bland annat EU-kommisionens ordförande Ursula von der Leyen och USA:s president Joe Biden återfinns.

 • Emanuel Silva

  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov anklagar västerländska länder för att vara diktaturer, rapporter Reuters.

  Lavrov säger i ett uttalande att Rysslands ekonomiska band till Kina kommer att stärkas framöver "nu när västvärlden har intagit en diktatorisk ställning".

Läs mer om kriget med Aftonbladet Plus

ANNONS

Kriget i Ukraina fortsätter – läget är fortfarande AKUT! Barnen behöver din hjälp.

Extern länk från UNICEF

Ge en gåva nu!

Interaktiv karta – detta har hänt

De röda ytorna på kartan visar var rysk militär i dagsläget ockuperar Ukraina, där det mörkare röda visar ryska styrkornas senaste framryckningar. Prickarna visar viktiga händelser. Du kan trycka på båda och få mer information.
SENASTE NYTT guidar dig genom de fem senaste händelserna.


Varför är det krig i Ukraina?

2014 annekterade Ryssland den ukrainska halvön Krim och gick in med styrkor i östra Ukraina. Sedan dess har delar av ukrainska Donetsk och Luhansk kontrollerats av ryskstödda separatister med nära ekonomiska och militära band till Moskva. Putin har argumenterat för att Ryssland behövde försvara de här områdena mot ukrainska angrepp, som han hävdar blivit allt värre de senaste åren.

Varför invaderade Ryssland Ukraina?

Putin vill stoppa Natos expansion österut och försäkra sig om att Ukraina blir kvar inom den ryska intressesfären. Han har krävt löften om att varken Ukraina eller andra länder, som Sverige, ska ansluta sig till Nato. Han vill också att USA och Nato drar tillbaka vapensystem från flera östeuropeiska länder, som han anser utgör hot mot Ryssland.


Kriget i Ukraina – bakgrunden i nio steg

 1. Ukraina skakades vintern 2013–2014 av växande protester mot att den dåvarande starkt Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj vägrade skriva under ett samarbetsavtal med EU.
 2. Presidentens våldsamma försök att kväsa demonstrationerna väckte stor upprördhet och ledde till att han flydde till Ryssland i februari 2014. Hela makteliten byttes ut och en ny regering, utsedd av protestaktivister, tillsattes. Att den västvänliga oppositionen tog makten vållade i sin tur vrede på ryskt dominerade Krim.
 3. Ryssland utnyttjade detta till att regissera en revolt och ta kontroll över halvön med soldater i omärkta uniformer. Denna ockupation övergick snart till olaglig annektering. Dessförinnan hölls en kuppartad folkomröstning, där en majoritet av invånarna påstods vilja tillhöra Ryssland i stället för Ukraina. Folkomröstningen erkändes varken av Ukraina eller väst.
 4. För första gången sedan andra världskriget hade därmed en europeisk stat erövrat en del av ett annat land. Omvärldens reaktioner var starka: Ryssland anklagades för brott mot folkrätten och flera internationella avtal.
 5. Snart ägde ett liknande förlopp rum i det ryskdominerade Donbassområdet i östra Ukraina. Myndighetsbyggnader i städer i länen Donetsk, Luhansk och Charkiv ockuperades av beväpnade män med stöd från ryska styrkor. Charkiv lyckades Ukraina behålla kontrollen över, men i Donetsk och Luhansk arrangerade separatister "folkomröstningar" om självständighet från Ukraina.
 6. Delar av de två länen fungerar i dag som utbrytarrepubliker, med nära koppling till Ryssland. Vid frontlinjen sker regelbundet sammanstötningar mellan ryskstödd lokal milis och den ukrainska armén. Ryssland har stadigt förnekat inblandning i Donetsk och Luhansk och anser sig ha full rätt till Krim, med hänvisning till folkomröstningen. EU och USA ser dock inte halvön som rysk och har kontrat med ekonomiska sanktioner mot ett stort antal ryska och ukrainska politiker, militärer och företag. I slutet av 2021 hade över 13 000 människor dödats i konflikten, däribland tusentals civila.
 7. I november 2021 började Ryssland samla stora trupper utmed den ukrainska gränsen. USA varnade för att en rysk invasion var förestående, men Ryssland förnekade.
 8. Måndagen den 21 februari erkände Vladimir Putin de ukrainska områdena Luhansk och Donetsk som självständiga och skickade vad han kallade för fredsbevarande styrkor dit.
 9. Torsdagen den 24 februari inledde ryska styrkor ett större angrepp mot hela Ukraina.

(Källa: AP/TT)

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Rysslands invasion av Ukraina

LÄS VIDARE

Allt om Rysslands invasion av Ukraina

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Ryssland

Vladimir Putin

Ryska invasionen