”Väljarna ska själva skaffa sig en bild”

Publicerad 2022-08-23

Osäker på hur du ska rösta i år?

Lugn. I dag landar hjälpen i butikerna: ett halvt kilo valbibel.

– Dessutom kommer vi att erbjuda landets alla skolor att sprida Valbibeln som e-tidning till sina elever utan kostnad, säger redaktionella printchefen Erika Scott.

Bilagan är fylld med information om demokrati och hur ett val går till, statistik, grafik, tidigare valresultat och intervjuer.

För första gången ger Aftonbladet ut ett specialmagasin på 252 sidor med allt du behöver veta om valet den 11 september.

– I dagens mediebrus kan det vara svårt att hitta läsning om alla partier samlade i en och samma produkt. Här får man en översikt och man ska kunna bilda sig en uppfattning. Med Valbibeln vill vi underlätta den demokratiska möjligheten att göra ett val, att göra sin plikt, säger Johan Larsson som är redaktör för magasinet.

Starkaste fästena

Bilagan är fylld med information om demokrati och hur ett val går till, statistik, grafik, tidigare valresultat och intervjuer med riksdagens alla partiledare.

– Vi har också ett stort paket med väljarnas elva viktigaste frågor, där alla partier berättar vad de tycker och Aftonbladetprofiler som kommenterar vad partiledarna sagt. Vi har också besökt partiernas starkaste fästen, där flest röstade på partiet under valet 2018 och har gjort på platsreportage från Pajala i norr till Sjöbo i Skåne.

”Något att läsa för alla”

Nostalgitexter med bland annat tidernas valdebatt: duellen mellan Olof Palme och Thorbjörn Fälldin 1976, liksom ett stort paket för de cirka 430 000 som får rösta för första gången i år finns förstås också med i magasinet. En av dem är Greta Thunberg som är intervjuad.

– Vi har också intervjuer med unga politiker från varje parti, säger Johan Larsson.

Vilka vänder sig Valbibeln till?

– Det finns något att läsa för alla, så 7,5 miljoner. Man ger något till dem som lugnt kan sitta och läsa, här kan du bara bläddra sida för sida och bli matad. Valbibeln är en helt oberoende nyhetsförmedling, det är lika för alla partier. Det är väldigt viktigt, väljarna ska själva få skaffa sig en bild.

Erika Scott uppmanar alla svenska medborgare att läsa bilagan:

– Jag hoppas att den kan bli en grund för diskussioner i skolan, i skolkorridorerna, på lektioner men också vid kaffemaskinerna på jobbet.

Följ ämnen i artikeln