Aschberg inför debatten: Finns alltid en risk för snömos

Publicerad 2022-08-16

På onsdag leder Robert Aschberg Aftonbladets stora partiledardebatt.

Han hoppas att tittarna får höra konkreta förslag på lösningar – men är inte helt säker på att det blir så.

– Det finns alltid en risk för snömos.

Det var redan på 80-talet som programledaren tillika Aftonbladets medarbetare Robert Aschberg började arbeta som journalist. Men känd för svenska folket blev han när salig Jan Stenbeck värvade honom till TV3 och på Robert Aschbergs meritlista står bland annat ”Diskutabelt”, ”Baren” och ”Folkhemmet”. Han har varit kolumnist och profil på Aftonbladet i decennier och har senaste åren gjort succé med grävredaktionens program 200 sekunder.

På onsdag den 17 augusti inleder Aftonbladet valspurten med en partiledardebatt och för andra gången rattar Robert Aschberg den fartfyllda skutan. Partiledarna får tala i 90 sekunder utan att bli avbrutna och sedan väntar replikväxlingar.

– Allt känns bra och det är ett väldigt spännande val som närmar sig. Det är så oerhört jämt mellan blocken, om man nu kan kalla det för block. Men det är en aning svajigt på båda sidor, kanske mest på Magdalena Anderssons sida. Det är väldigt mycket lösa boliner och få röda linjer, säger Robert Aschberg och förklarar att det kommer ställas höga krav på partiledarna:

– Det gäller att de håller tiderna och det är höga krav rent tekniskt. Partiledarna är väldigt professionella talare vilket är på gott och ont. De kan formulera sig väl, men det finns alltid en risk för snömos. De uttrycker sig inte konkret utan talar i väldigt allmänna och generella termer utan att komma med konkreta förslag.

Robert Aschberg leder Aftonbladets stora partiledardebatt onsdagen den 17 augusti.

Kan det vara knepigt att inte bli personligt engagerad om någon enligt ditt tycke säger något mindre begåvat?

– Nej, men om de säger något som låter väldigt underligt eller anmärkningsvärt får man ställa en följdfråga. Då måste man försöka borra i det. Men det gäller också att behandla partiledarna rättvist för väljarnas skull.

”Så jävla mycket trams”

Det finns en bild av dig som en rättfram och halvförbannad buffel. Vad har du att säga om den?

– Man kan inte bedöma sig själv objektivt, så jag får väl lita på de allmänna omdömena som finns av mig. Men jag grubblar inte så mycket på hur jag uppfattas och vilar ganska tryggt i mig själv.

– Jag tycker inte heller så jävla mycket och är inte en sådan person som måste reagera på allting. Det är så jävla mycket trams nu, inte minst med alla tyckerier på Twitter. Alla måste tycka något om allt och jag känner inte att jag har ett akut behov av det i alla lägen.

I våras fyllde Robert Aschberg 70 år, men det är ingen siffra han ser som bekymmersam.

– Det känns ungefär som vanligt och jag blir inte så uppjagad av sådant. Jag firade dagen med familjen och gjorde ingen stor affär av det. Det är som det är, tiden går. Jag tänker inte så mycket på det här med att åldras, jag har händerna fulla med saker och gillar att mecka med olika grejer.

Väntar på operation

I höst väntar också en operation för Robert Aschberg som tappade ett jordbruksredskap på vänster fot.

– Gissningsvis vägde redskapet 200 kilo. Foten blev som en fotboll. Jag åkte till sjukhuset och där sa de att jag skulle gå i stadiga skor i två veckor. Det gjorde jag men efter fyra månader hade jag fortfarande hyfsat stora problem och då kom jag till en riktig ortoped som sa att det såg betydligt värre ut än vad den första sjukvårdsinrättningen hade trott. Så nu väntar jag på en operation då de ska justera allt på något sätt. Jag har gått runt och linkat rätt länge nu och det är halvskönt.

My Rohwedder, Cecilia Vaccari, Robert Aschberg, Soraya Hashim och Lena Mellin.
Allt om valet – med valkompassen