Åkesson i kapp Kristersson – helt jämnt till höger

Publicerad 2022-08-16

Ulf Kristersson (M) tappar i förtroende enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Men M-ledaren slår ifrån sig siffrorna:

– Jag bryr mig inte nämnvärt om varken mätningar där allting går lysande och mätningar som går sämre, säger han.

Samtidigt är Jimmie Åkesson (SD) i kapp M-ledaren.

Högerblocket har gynnats av att ha bjudit in Sverigedemokraterna för att förhandla i sakfrågor, om man skulle hamna i regeringsställning.

Det säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, om varför Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraternas partiledare alla får 40 procent i mätningen från Aftonbladet/Demoskop kring förtroende för partiledare.

Hon jämför med augusti månad 2018, och den mätning som gjordes inför riksdagsvalet då. Samtliga tre partier har ökat i förtroendet för partiledaren sedan den mätningen.

– Partiledarna för dessa partier har betydligt högre förtroende nu än 2018, det finns ett skäl till det som är uppenbart. 2018 fanns fortfarande en gemenskap mellan väljarna till den forna Alliansen. Vad som hänt under mandatperioden är att vi haft Januariavtalet, som splittrat upp Alliansen, och att Sverigedemokraterna nu är en del av högeroppositionen och det regeringsunderlag som Ulf Kristersson vill forma.

PLUS: Perssons högra hand: 7 tecken på regeringsskifte

Hon beskriver det som att väljarna ”backar upp” varandras partiledare.

– Det är den främsta förklaringen till de höga siffrorna. SD:s väljare höjer upp de andra partiledarnas siffror, det ser man även för Johan Pehrson och Liberalerna, eftersom de nu valt sida tydligt.

– Det finns ett annat skäl till ett allmänt högre partiledarförtroende som vi nu ser och det handlar om att vi denna mandatperiod haft ett antal större kriser som riktat blicken åt det politiska ledarskapet, både en pandemi och Rysslands anfall på Ukraina med Natoansökan som följd.

Precis som i Aftonbladet/Demoskop-mätningen från i juli fortsätter Johan Pehrsons förtroende att öka. Då gick han upp med 12 procentenheter, nu i augusti med mer blygsamma två, till 31 procent. Det innebär en fördubbling sedan han tillträdde i maj.

Att Åkesson, Kristersson och Busch ligger lika vad gäller förtroendet ger dem en bra utgångspunkt, säger Karin Nelsson.

– Att de har ett högt förtroende, som i allas fall är högre än partisympatierna för respektive parti, innebär att väljarna lyssnar på vad de har att säga.

– Det är bra att kunna attrahera väljare från andra partier, och kunna prata och leda i trovärdighet.

Att de alla tre får exakt samma siffra, 40 procent, handlar möjligen om att de framträtt tillsammans som ett lag med gemensamma politiska förslag.

– Johan Pehrson är också på väg in i detta, från sidan, säger Karin Nelsson.

En skillnad finns dock.

Ulf Kristersson (M).

M-ledaren Ulf Kristersson tappar två procentenheter i förtroendemätningen. De andra partiledarna ökar.

– En signifikant händelse i närtid är processen kring Nato-ansökan. Som oppositionsledare kanske det inte var så bra för Ulf Kristersson när han framträdde tillsammans med Magdalena Andersson för att sedan hänga på en misstroendeomröstning mot henne. Det kan ligga honom i fatet.

M-ledaren oroar sig dock inte för tappet och säger till Aftonbladet:

– Vi är mitt inne i en valrörelse, det är 26 dagar kvar till valdagen, det finns en riktig mätning. Jag bryr mig inte nämnvärt om varken mätningar där allting går lysande och mätningar som går sämre för då skulle man inte hinna med något annat än att kolla på mätningar, utan nu är det valdagen som gäller. 

Nato-processen kan även ha påverkat statsminister Magdalena Andersson, som tappade fem procentenheter jämfört med junimätningen och nu ökar marginellt, en procentenhet, till 53 procent.

– Vi såg upprörda väljare från vänster till höger då. De som ser ut att ha tappat på det är Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

S-ledaren har å andra sidan trots det ett högt förtroende, 53 procent. Karin Nelsson säger att det är siffror som ”sällan skådats” och kan närmast jämföras med den breda popularitet Reinfeldt hade.

– Hon har lett landet genom en pandemi, lotsat oss in i en Nato-ansökan och även under Rysslands krig i Ukraina. Det har skapat förtroende hos väljarna.

Aftonbladet/Demoskop mäter också vilken fråga som är viktigast för väljarna.

Även denna gång ligger lag och ordning högst upp, precis som det varit det senaste året.

– Lag och ordning är vad valet kommer att handla om. Även om frågan minskar något så ligger den klart i topp.

På andra plats ligger sjukvården, och på tredje plats energi och kärnkraft.

Ebba Busch (KD)

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.