Veckans singlar: latintrap och världens bästa popstjärna

Publicerad:

MUSIK

SINGLAR Ariana Grande är världens just nu mest intressanta popstjärna. Nicki Minaj slår sig i slang med latintrap-pionjär. Hurula är alltjämt sin generations Thåström. Och Astrid S Norges främsta poplöfte.


Ariana Grande
Imagine
Republic/Universal
POP Ariana Grande var länge någonting på spåren. Men det var först i somras – när ”Sweetener” kom – som hon hittade hem som artist. Hennes fjärde, Pharrell Williams-producerade album är hennes hittills bästa. Som om inte det vore nog släppte hon i höstas en av årets låtar, den charmiga ”Thank u, next”, komplett med en video som leker med 00-talets tonårsfilmer, som ”Mean girls”, ”Legally blonde” och ”Bring it on”. Det visade sig också vara titelspåret från ännu ett Ariana-album som kommer att få just titeln ”Thank you, next” och väntas tidigt nästa år.

Här kommer andra singeln ”Imagine”. Ännu ett exempel på att Ariana Grande är världens just nu mest intressanta popstjärna. Hon verkar befinna sig på samma plats som Taylor Swift runt ”1989” eller Justin Bieber ”Purpose”. Man vet aldrig riktigt vart hennes numera egenskrivna låtar ska ta vägen. ”Imagine” börjar som ganska ordinär nutidshit med mysigt kärlekstema, men tar sig via två refränger till ett tjusigt, fristående crescendo. Då har vi inte ens snuddat vid tonerna däremellan – så höga att det är omöjligt att avgöra om Ariana sjunger eller visslar dem.Nicki Minaj feat. Anuel Aa
Familia
Republic/Universal
POP Latintraparen Anuel Aa – ja, han är pionjär i sin genre – satte nyligen färg på kaosrapparen 6ix9ines nya album ”Dummy boy”. Nu sluter Puerto Rico-artisten upp med Nicki Minaj och Zimbabwe-producenten Bantu för ett av de mest omtalade spåren på soundtracket till jul-blockbustern ”Spider-Man: into the spider-verse”. Andra artister på det stjärnspäckade soundtracket är Post Malone, Lil Wayne och XXXTentacion.

Så – uppstod ljuv musik i studion för denna brokiga lilla skara? Det är nog som så ofta en fråga om smak. Föreställ dig en Ricky Martin som plötsligt förkovrat sig i Soundcloud-rap och bestämt sig för att göra Migos-musik. Och att Nicki Minaj tittade förbi och rappade lite fritt ur ett spansklexikon. Och just det – glöm inte att addera en extra twist reggae.Hurula
Självmedicinering
Razzia
ROCK Kanske är jämförelsen tjatig, men Robert Hurula känns på så många sätt som sin generations Thåström. Hur han ständigt draperar sin musik i färgen asfaltssvart. Kommande skivan ”Klass” – som släpps 22 februari – är dessutom inspelad och producerad av Per Hägglund (Thåström, Imperiet) och mixad av Michael Ilbert i Hansastudion i Berlin, k-märkt ”Pimme”-mark.

Singeln ”Självmedicinering” handlar om att älska någon som kämpar med tunga depressioner. Musiken påminner om statisk elektricitet. Hurula låter varje mening falla på mållinjen – en dramatisk frasering som påminner lika mycket om ovan nämnde Thåström som Bob Dylan. Gitarrerna brinner som indierockgitarrer alltid brunnit – men låtens laddade nyckelrad ”Känslomässigt undernärd” ringer kvar.Astrid S
Closer
Universal
POP Norska popexporten och ”Skam”-statisten Astrid Smeplass gjorde i torsdags ett nedtonat framträdande med ”Emotion” i ”Musikhjälpen”. En av årets finaste poplåtar lät precis lika bra med bara piano och cello. Nu kommer ”Closer”. Med sitt akustiska groove liknar den Destinys Childs ”Say my name”. Astrid S spelar ”den andra kvinnan”. Slår i dörrar. Startar krig. Hatar honom. Är mer ärlig än vad hon kanske önskat. Slår sönder saker. Försöker laga allt igen. Men trots ännu en emotionell ansats lyckas inte ”Closer” komma nära sin föregångare. Något säger mig emellertid att Astrid har någonting stort på gång i och med sitt kommande debutalbum.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE