6ix9ine rappar blint utan framtidsutsikter

Publicerad:
Uppdaterad:
6ix9ine under sin konsert på Hovet i Stockholm i september.
Foto: Peter Wixtröm
6ix9ine under sin konsert på Hovet i Stockholm i september.

MUSIK

ALBUM När 6ix9ines debutalbum släpps sitter den regnbågsfärgade rapparen häktad och riskerar livstids fängelse. De begränsade framtidsutsikterna speglas minst sagt i musiken.


6ix9ine
Dummy boy
Scumgang/Caroline/Universal


RAP Undrar vad Siewert Öholm skulle ha tyckt om Soundcloud-rap.

Någonting säger mig att det ”Svar direkt”-Sverige som förfasades över rockgruppen W.A.S.P på 80-talet hade satt morgonkaffet i halsen varje dag i veckan. Genren tar precis allt som Siewert & Co ängslades över till en helt ny nivå.

Soundcloud-rapens främsta vapen är ansiktstatueringar och en djupt nihilistisk livsstil. Den lånar från modern hiphop, slapp grunge och nattsvart emo. Att det inte är frågan om underjordisk subkultur – snarare musik på Billboard-nivå – säger en del om den Donald Trump-tid vi lever i.

Det här är ljudet av en generation som gett upp.

Den 22-årige Brooklyn-artisten 6ix9ine (till alldeles nyligen kallad Tekashi 6ix9ine) är en av genrens mest kontroversiella figurer. Daniel Hernandez, som han egentligen heter, slog igenom som regnbågsfärgat rap-meme. På omslaget till debutalbumet ”Dummy boy” står hans animerade jag och kissar på golvet.

Hernandez liv har kantats av våld sedan hans pappa sköts till döds utanför familjens hus. Då var Hernandez 13. Den mest uppmärksammade händelsen i rapparens eget brottsregister är hur han utnyttjade en minderårig flicka sexuellt i en video 2015. Samtidigt som debutalbumet ”Dummy boy” släpps sitter 6ix9ine häktad och riskerar livstids fängelse.

I låten ”Kika” gör han ett halvhjärtat försök att rentvå sitt namn:

”I do my own shit, fuck all those niggas I used to roll with/I know you used to see me with niggas, but that’s that old shit.”

Det är också ett typexempel på rapparens lata, för att inte säga ointresserade, textförfattande. Även energin och aggressiviteten som 6ix9ine visade upp på mixtapen ”Day 69” lyser med sin frånvaro.

I stället handlar ”Dummy boy” om gästerna. Tolv av tretton spår har features. ”Feefa” blir till exempel mest rapparen Gunnas egen show, ”Fefe” lyfts av Nicki Minaj som aldrig verkar ha en dålig dag på jobbet. Kanye West är desto mera svajig. Hans bidrag på ”Mama” och ”Kanga” stärker knappast Yeezy-aktien.

Gästerna ger albumet som helhet ett nervöst och splittrat intryck. Känslan är att musiken inte ens verkar vara särskilt viktig för 6ix9ine.

Men det är ju å andra sidan exakt det som är själva poängen.

6ix9ine rafsar ner några rader i sin Iphone, slentrianbokar ännu en tid hos sin lokala ansiktstatuerare och sluter ögonen för att slippa se framtiden.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE