Varnar för ännu dyrare livsmedel i höst

Efter dubbelsmockan: Viktiga basvaran riskerar öka i pris

Publicerad 2023-07-04

Torka på kontinenten och en svag krona kan pressa upp livsmedelspriserna ytterligare.

Svenska importörer varnar nu för att flera varor kan komma med en saltad prislapp i höst.

– Jag tror att det kommer att göra det tufft för många, säger Loizos Papadopoulos, vd på Fontana foods.

Flera varugrupper väntas bli dyrare på grund av extremvädret i Sydeuropa i kombination med den svaga svenska kronan.

På livsmedelsimportören Fontana foods märks det ansträngda läget inte minst på olivoljan.

Loizos Papadopoulos, vd och ägare på Fontana foods.

– För olivoljan har det inte varit en bra skörd. Det är en väldigt stor efterfrågan runt om i världen. Priserna har aldrig varit så höga som nu, de ligger på 7 euro per liter. Normalt sett brukar det ligga på mellan 2,80 och 3 euro. Det kommer att påverka priserna i butik, säger Loizos Papadopoulos, vd och ägare på Fontana foods, som tidigare har berättat om detta i Dagens industri.

Han är orolig.

Sedan krigsutbrottet har handelskedjan störts många gånger och som importör är läget känsligt.

– Vi jobbar med väldigt små marginaler. Sedan kriget kom har vi haft väldigt stora prisökningar över stora delar av produktlinjen som vi inte har kunnat absorbera. Vi har inte kunnat få ut de prishöjningarna vi har behövt från kunderna.

Oro för peperoniskörden

Den senaste tidens kraftiga regnoväder i norra Grekland väntas dessutom ha negativ inverkan på skörden av en annan av Fontanas storsäljare: peperonin.

– Peperoni skördas snart, inom några veckor. När det har regnat så mycket som det har gjort är det inte bra för peperonin. Priserna kommer att gå upp, vissa bönder har redan lagt ner skörden.

Frukt och grönt är alltid väderkänsligt men de kraftiga variationerna som har präglat vädret i år har större påverkan än vänligt.

En svag krona och dåliga skördar kan trissa upp priserna på vissa livsmedel i höst, varnar stora importörer för.

Det säger Niels Klem Thomsen, vd för koncernen Dole Nordic och Everfresh, Sveriges största importör av frukt och grönsaker, till Dagens industri.

Han nämner bland annat melonskördar och stenfrukter som plommon, nektariner, aprikoser och körsbär som särskilt drabbade av det rådande extremvädret.

”Värst för de som har det tufft”

Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, bekräftar att prisbilden är väldigt beroende av vädret och kronan.

– I och med att vi importerar så mycket påverkas priserna av kronkursen i väldigt hög grad. Även om man håller emot prisökningarna här i Sverige så trycks priset på importerade produkter upp. Om man lägger till en missväxt eller dålig skörd, då sticker priserna iväg.

Han ser det som troligt att många importörer kommer att bli tvungna att fortsätta höja sina priser.

– Jag får samtidigt en känsla av att prisökningsbehovet fortfarande verkligen finns i branschen. Det gäller framför allt på importerade produkter och det kommer nog visa sig i höst. Hälften av det vi äter är importerat, så en svag krona är ett stort problem.

I dagsläget vill Ulf Mazur inte peka ut specifika svenska varor som skulle kunna bli dyrare i höst.

– Vi vet inte hur vårsådden har gått. Men när det är frost eller torka drar kostnaderna iväg. Beroende på vad det är för varugrupper slår det igenom olika fort.

I april och maj sjönk snittpriserna på mat efter senaste årets rekordrusning.

Han påpekar även att livsmedelspriserna de senaste månaderna har börjat stabilisera sig.

– Nu håller prisökningarna på att bromsa in. Under april och maj ökade inte snittpriserna. Juni tror jag också ser bra ut. Men det är fortfarande runt 20 procent dyrare än i början av 2022.

På det stora hela tror Ulf Mazur att snittpriset kommer att vara relativt stadigt i höst även om det är sannolikt att vissa varor blir dyrare.

– För varje produkt som eventuellt skulle bli dyrare får det effekt för hushållen. Och det slår värst mot de som har det tuffast.

Följ ämnen i artikeln