Pristak på mat får kritik: ”Funkar inte alls bra”

Publicerad 2023-03-08

I Frankrike införs ett pristak på vissa livsmedel.

Trots rekordpriser i Sverige sågas en liknande lösning av såväl riksbankschefen Erik Thedéen som nationalekonomen John Hassler.

– Vill man hjälpa hushåll med låga inkomster är det bättre att sänka skatten för dem, säger Hassler.

Den franska regeringen meddelade på måndagen att de tillsammans med ledande livsmedelskedjor i landet beslutat att införa ett pristak på livsmedelsprodukter.

Beslutet innebär att handlarna fram till och med juni sänker priserna på utvalda produkter till ”lägsta möjliga” nivå, enligt Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

I Frankrike ska ett pristak införas.

Riktade prisåtgärder för basvaror

Bakgrunden till beslutet är att stävja effekterna av den höga inflationens prispåverkan på basvaror.

Nu kräver Vänsterpartiet att regeringen agerar mot de höga matpriser som svenska konsumenter möter och föreslår en liknande lösning som i Frankrike, det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Vänsterpartiet vill att finansminister Elisabeth Svantesson försöker få till en överenskommelse med ledande svenska livsmedelsaktörer och menar att om det inte är möjligt krävs ny lagstiftning.

– Uppnår vi inte en överenskommelse på det sätt man har sett till exempel i Frankrike och andra länder så behöver regeringen gå vidare för att få till en fungerande konkurrens, eller på olika sätt hålla tillbaka prisnivåerna och skapa någon typ av prisstopp, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Sedan tidigare har även Spanien infört åtgärder specifikt riktade mot basvaror. Vid årsskiftet meddelade den spanska regeringen att landet under sex månader slopar momsen på specifika varor som bröd, mjölk, ägg, ost, frukt och grönsaker.

Åtgärden beräknas kosta den spanska staten över 100 miljarder kronor i minskade intäkter.

Ett liknande förslag lades fram lades fram av Miljöpartiet i februari. Där föreslog partiet att moms skulle tas bort på några av hushållens mest köpta livsmedel fån första mars till och med 31 juni.

Thedéen nobbar svensk motsvarighet

När riksbankschefen Erik Thedéen på tisdagen fick frågan om den franska lösningen skulle vara ett alternativ även i Sverige gav han ett tydligt besked:

– Att göra som Frankrike, och införa pristak på livsmedelsprodukter för att stävja inflationen, är inte rätt väg, säger riksbankschefen Erik Thedéen enligt TT.

Han varnade för att den typen av åtgärder snarare riskerar att slå fel och underminera arbetet mot den höga inflationen.

– Erfarenheten av den här typen av priskontroller, pristak eller prisstopp är relativt dålig skulle jag vilja säga.

Erik Thedéen.

Även John Hassler, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet är inne på att den typen av åtgärder riskerar att bli kontraproduktiva.

– Det har testats i Sverige under 1980-talet när vi hade hög inflation och det funkade inte alls något bra.

Snarare måste den allmänna köpviljan hos hushållen sjunka, menar John Hassler.

– Gör man det så tvingas företagen anpassa sig och kan inte sätta så höga priser som de annars skulle göra.

John Hassler.

Att tvinga företag riskerar att slå tillbaka

Konstgjorda försök att stävja inflationen riskerar att slå helt fel, enligt professorn.

– Om man försöker tvinga företag att hålla nere priser så kommer det att bubbla över någon annanstans. Det funkar inte för att hålla nere priserna i allmänhet.

– Detsamma gäller om man skulle sänka momsen. Den uppmätta prisnivån faller om man sänker, men efterfrågan ökar ju snarare vilket gör att människor har råd att köpa ännu mer.

John Hasslers bedömning är att den typen av åtgärder som nu är på tapeten riskerar att störa marknaderna mer än de gör nytta.

– Det finns en gammal tanke om att det finns positiva fördelningskonsekvenser genom att sänka momsen på mat. Det har studerats mycket och det verkar inte som att det blir så. Rika hushåll konsumerar också mat så det blir ganska svårt.

Pekar på mer riktat stöd

Om grundtanken är att stödja de hushåll med lägst inkomster som riskerar att drabbas hårdast av stigande priser pekar han istället åt ett annat håll.

– Vill man hjälpa hushåll med låga inkomster är det bättre att sänka skatten för dem eller ge inkomststöd, i stället för att försöka sänka momsen på varor som just de konsumerar.