Tv-kockens bästa tips för grillningen

Uppdaterad 2021-04-20 | Publicerad 2008-07-30

”Jag tycker inte att man ska krångla till det"

Värmeböljan får många svenskar att ta fram grillen.

En är tv-kocken Markus Aujalay.

Här delar han med sig av sina bästa grilltips.

Hos familjen Aujalay åker grillen fram nästan varje dag under sommarhalvåret.

– Vi grillar mycket hel fisk, kyckling och fläskkarré här hemma i trädgården. Jag älskar att stå vid grillen, säger Markus.

Kolgrill bäst

Och under äppelträden står den uppskattade grill-en, och väntar på att bli använd igen. Markus rekommenderar grillälskare att använda kolgrill, en sådan med lock på.

– Då kan man grilla hårt, för att sedan flytta maten till sidan av glöden. På det sättet blir köttet saftigare, säger han och tar fram en färsk kyckling till kvällens barbecue.

Till köttbiten brukar familjen ofta äta potatisknyten.

Tar vad man har

– Man blandar i lite vad man har hemma i ett foliepaket som man lägger på grillen. Färskpotatis, viklök, olja, timjan och citronskal brukar bli en väldigt god mix.

När han har bråttom använder han en färdig grillsås som han kryddar upp med sådant som han gillar: vitlök, chili och kanske lite soja.

– Jag tycker inte att man ska krångla till det. Det ska kännas roligt att grilla.

Så blir du en proffsgrillare

Använd en klotgrill med lock.

Tänd på grillen i god tid. Glöden ska vara gråaktig när det är dags att börja grilla.

Om du är osäker när köttet är klart, använd en stektermometer.

Rengör grillgallret med en stålborste när gallret är varmt.

Blötlagd hickory i glöden ger en suverän grillsmak.

Marinera köttet i dubbla plastpåsar.

Hinner du inte marinera fungerar det minst lika bra att göra en glace, som du penslar på direkt innan du lägger köttet på grillen. Blanda ihop färdig barbequesås med chili, vinäger, socker, vitlök, salt och peppar. Färdigt.

Våga experimentera, släng på det som du tycker om på grillen.

Fler grilltips!