Rawfood 2.0

Uppdaterad 2018-07-12 | Publicerad 2014-08-15

Lagom till att rawfood har flyttat in i våra kök blåser nya trendvindar i USA. Kända rawfood-förespråkare går nu ut och rör om i grytan med nya, mer tillåtande hälsofilosofier och hävdar att lagom är bäst.

Vi ger dig guiden till det nya tänket!

Rawfood har länge hyllats av Hollywoods älsklingar, som höjer den råa maten till Tinseltowns skyar. Demi Moore är ett stort fan av den, Sting får större sexlust av den och Woody Harrelson tuggar rawfood ­under långa filminspelningar. Donna Karan har till och med en egen rawfood-kock och sångaren Jason Mraz odlar avokado på sin egen gård och dricker grön ­smoothie varje morgon.

Viktminskning, vackrare hy och hår, ökad energi, mental klarhet, emotionell balans, spirituell uppkoppling och minskade cravings är bara några av fördelarna som många rawfood-förespråkare går i god för. Med rawfood menas mat som inte upphettats till mer än 42–45 grader, för att bibehålla så mycket näring och så många enzymer som möjligt. Det finns vetenskapliga bevis för att mat som upphettas förlorar en del av sin näring, eftersom många vitaminer är värmekänsliga. Även strukturen på aminosyrorna förändras och kvaliteten försämras.

Det handlar om råvaror och ingredienser från växtriket, så som frukt, grönsaker, bär, ­rotfrukter, gröna blad, groddar, skott, svamp, nötter, frön, gryn och alger, samt vissa typer av kallprocessade sötningsmedel och kallpressade oljor. Till rawfood räknas även vilda, ätliga växter och örter, kombucha (som är ett fermenterat te), probiotisk kefir, kokosvatten och populära superfoods som torkade bär, exotiska frukter, raw choklad och grässorter som vete- och korngräs. Det är helt enkelt mat, helst ekologisk sådan, som vi sägs vara designade för att äta och som ger fin energi, högkvalitativ näring och rent bränsle för cellerna.

Den populära kosten blir alltmer folkkär i västvärlden, och så även i Sverige. Här öppnas allt fler rawfood-kaféer, många lunchställen väljer att ha en rå rätt på menyn och rawfood-grupper skapas på Facebook. Det dyker också upp allt fler svenska kokböcker på temat, och på nätet väller skattkistan med recept över.

Men samtidigt som rawfood börjar slå rot i Sverige så blåser nya vindar – i synnerhet i USA. Där råder just nu en trend som är mer tillåtande, och inte så exkluderande och nischad som rawfood kan vara. ”Plant based food” sägs vara det nya svarta – både i kokt och okokt form. Rawfood är fortfarande en stor del av den, men i huvudsak är det mat från växtriket som gäller.

Rawfood är ofta en del i ett större sammanhang, vilket också märks i olika böcker. Hälsogurun Kimberly Snyder anlitas av Hollywoods största stjärnor, och i sin bok ”Beauty detox solution” inkluderar hon mycket rå mat. Gwyneth ­Paltrows detox­guru Alejandro Junger förespråkar ”clean eating”, där rawfood spelar stor roll, och ­Victoria Beckhams favoritinspiratör ­Natasha Corrett har en del rå rätter i sin bok ”Härligt hälsosam”.

Även trogna rawfood-pionjärer kan få kalla fötter, för nyligen rörde tre välkända ledare för rawfood-rörelsen om i grytan. Det är hälsoprofilerna och för­fattarna Victoria Boutenko, Elaina Love och Chad Sarno som har ändrat sina filosofier.

I boken ”Raw & beyond” berättar de om riskerna med att äta en helt rå diet, och avslöjar att de numera ­inkluderar kokt mat i sina dieter – trots att de alla åt 100 procent rawfood tidigare.

Victoria Boutenko ställde sig själv frågorna ”Vad är mest näringsrikt, ångkokt sparris eller cashewnötter? Lättkokt rödkål eller 30 gram oprocessat mandelsmör? Ett ugnsbakat äpple eller en bit raw cheesecake?”

– I dag vet jag att en viss typ av kokt mat kan vara näringsmässigt mycket bättre om man jämför den på det här sättet, men jag visste inte tidigare att jag borde ha ställt mig dessa frågor, berättar hon i tidningen Veg News.

I en typisk rawfood-diet ingår ofta råa desserter, pizzor, rå burgare och mycket nötsmör, där de flesta kalorier kommer från olja och nötter. Men om vi äter så får vi i oss alldeles för mycket Omega-6 fettsyror, menar Victoria Boutenko.

– Jag tror fortfarande att det är fördelaktigt med 80 till 90 procent rawfood, men jag har själv slutat att äta de flesta nötter, nötsmör,

oljor och i stället lagt till mer tillagad mat som ångade grönsaker, avslöjar Victoria Boutenko.

Svenska hälsoprofilen Marita Karlson är inte heller 100 procent raw, trots att hon nu släpper en hälsobok som är nästan helt raw.

– Ibland är jag väldigt raw, särskilt på sommaren. På vintern äter jag betydligt mindre rå mat av naturliga skäl. Så kanske 60 procent i genomsnitt. Jag äter helt enkelt mycket obearbetad frukt och grönt, berättar hon.

Marita Karlson är modellen som lämnade Sverige för Kalifornien. Hon bor nu i Venice Beach, och där har hon under de senaste åren följt den nya hälsotrenden med rawfood, superfoods, smoothies och juicer på nära håll. I sin nya bok ”Hälsokick!” ger hon oss sina bästa recept, proppade med naturliga råvaror och superfoods.

”Mina sju år i Los Angeles har gett mig ett helt nytt hälsotänk. Här i världens största hälsomecka är jag omringad av juicebarer, lokala bönder och farmers markets. Jag brinner för att inspirera till en hälsosam livsstil, utan att göra det krångligt eller tidskrävande. Det ska vara roligt och enkelt att vara hälsosam”, skriver hon i boken.

Vad är det bästa med rawfood?

– Att man mår så bra av det och inte känner sig så tung efter man har ätit. Man kan äta väldigt mycket utan att få matkoma. Jag är också kär i alla otroliga smaker som man kan få ihop med råvaror enbart från växtriket, att man äter så mycket ren mat från växter och plantor och därmed inget artificiellt. Att man tar vara på naturen och vad den har att erbjuda.

Att äta rawfood, hur har det påverkat dig?

– Min mage mår bättre, matsmältningen har förbättrats och jag känner mig mycket piggare, har mer energi och en balanserad blodsockernivå. Den rena näringen har också gjort att jag är mindre sugen på skräpmat.

I vilken ände ska man börja om man vill äta mer raw?

– Börja med det du tycker är gott, och strunta i konstiga pastejer och alger. Investera gärna i en juicepress och drick juice för att öka på näringen lite. Drick smoothies med mycket grönsaker eller gör en enkel råkosttallrik med rivna rotfrukter och grönsaker, groddar och avokado toppat med lite cashewnötter till exempel. Du behöver bara ett rivjärn. Strunta i de långa recepten och all utrustning i första början – tänk enkla sallader och fruktsallad.

Vilka trender är stora i Los Angeles just nu?

– Raw snacks och bars, det som går snabbt att rycka till sig i farten. Olika hälso-drycker och ”wellness shots” på flaska. Och ”pop up dinners”, där rawfood kan vara en del av menyn. Rawfood har helt enkelt ­flyttat in i vanliga kockars kök.

Vad vill du kommunicera med din nya bok ”Hälsokick”?

– Att folk ska få in mer frukt och grönt i sin vardag. Jag har inga pekpinnar, bara inspiration. Att läsarna börjar tänka hälso-smart och gör bättre val, och ser hur enkelt det kan vara att leva grönare. Hur viktigt det är att äta frukt och grönt i sitt naturliga tillstånd, och att mat från växtriket har mycket näring med få kalorier. Och att det inte behöver ta så lång tid i köket – oftast tar det inte längre tid än att koka havregrynsgröt.

Hur ska vi tänka kring rawfood vintertid?

– Buljongsoppor, varma grönsaks­soppor eller kanske en misosoppa tillsammans med en sallad är bra val då, och likaså ljumna smoothies. Rawfood behöver inte betyda kylskåpskall mat.      

Testa Maritas hälsorecept

DRUVDRÖM

DU BEHÖVER:

1 apelsin

1/2 lime

3 selleristjälkar

1 grönkålsblad

8 vindruvor

SÅ GÖR DU:

Skala apelsin och lime. Skölj selleri, grönkål och vindruvor och kör allt i juicepressen.

GO NUTS

DU BEHÖVER:

3-4 dl mandelmjölk

1 dl blötlagda pekannötter

1 dl blötlagda mandlar

2 msk mandelsmör

1 msk honung

1 tsk macapulver

1 skopa (ca 2 msk) vaniljprotein

några isbitar

SÅ GÖR DU:

Häll i mjölken först, sedan nötter och mandlar och mixa så att de krossas ordentligt. Fortsätt med resten av ingredienserna och mixa på hög hastighet tills du får en tjock och krämig dundersmoothie. Späd med mer vätska om du föredrar en tunnare konsistens.

SOLSKENSKICK

DU BEHÖVER:

1 cm färsk gurkmejarot eller 1–2 tsk gurkmejapulver

3 dl fryst mango

1 msk kokosolja

4 dl kokosvatten

några droppar färskpressad lime

Topping: cayennepeppar

SÅ GÖR DU:

Skala gurkmejaroten. Mixa alla ingredienser på hög hastighet. Häll upp i glas och njut av en solgul hälsosmoothie.

KOKOS- OCH CHIAPUDDING

DU BEHÖVER:

4 dl kokosmjölk

3 msk chiafrön

1 tsk honung

Topping: gojibär, fikon, kokosflingor och mullbär

SÅ GÖR DU:

1. Rör ihop kokosmjölk, chiafrön och honung. Låt stå i kylen, gärna över natten så att chiafröna sväller till en härlig pudding.

2. Lägg upp den färdiga puddingen i två mindre skålar och garnera med toppingen. Puddingen står sig bra i kylen några dagar.

FÄNKÅLS- & GURKJUICE

DU BEHÖVER:

1 fänkål

1 gurka

1 äpple

1/2 lime

SÅ GÖR DU:

Skär bort blasten på fänkålen och skölj och dela alla ingredienser. Mixa ihop dem till en god juice som håller magen glad.

Tips!

Har du inte kokosmjölk redo går det lika bra med mandelmjölk.

Recepten kommer från ­boken ”Hälsokick!” av ­Marita Karlson.

Stephanie Bjelkstam

Följ ämnen i artikeln