Så smakar snapsen till påskmaten

Uppdaterad 2019-01-22 | Publicerad 2009-04-06

Aftonbladets öl- och snapsexpert Göran Winbergh och Mat&Vins Jon Hansson sätter Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plusbetyg

Påsken är en av våra stora snapshelger. Aftonbladets brännvinspatrull har testat ett gäng fruktiga nubbar plus ett par standardsmaker till fem vanliga påskrätter.

Vi hittade en följsam buffetsnaps och en riktig äggdödare.

Foto: Marco Gustafsson

Absolut citron (98) Sverige, 245 kr (70 cl) 40 procent.

Äggröra

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Nej, hu! Bitsk smak av arg citron och grapefruktskal. Inte alls citrusfriskt och gott. Bara vrångt.

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jodå, den är fortfarande bitsk men nu är det raka citronpuckar som fräschar upp i munnen och ger ägget en glad kick i rumpan. (Vi tror att det är den breda ändan.)

Kryddsill

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Sillinläggningen är syrlig, söt och salt. Här plussar vi på med citronskalssmak och en spritkick. Och trots krocken av alla smaker blir det ordning, fräscht och gott.

Inkokt lax

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Oj, vad händer här? En brutaltotal syrlighet kör över den stackars firren. Den här hardcore-citronen behöver mycket tuffare motstånd.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Näpp, anständigt men för rivigt och vulgärt för en en ädel örtkryddad lammstek.

Jungfruns vårsnaps (10100) Sverige, 179 kr (50 cl) 38 procent.

Äggröra med rökt skinka

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Börjar trevligt men kollapsar snart i en snörpig krydd-finish. Okej till skinkan men hopplös till den milda, krämiga äggröran. (Och minsann hittar vi inte också en trist syrlighet? Jo.)

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Hyfsad men med en aningen däven och plåtig smak. Den salta ansjovisen och rommen räddar det från total katastrof. Det här är en veritabel äggknäckare.

Kryddsill

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Delar panelen. Den skäggigare delen tycker snapsen är gräslig medan resten tycker att den funkar bra till den kryddiga sillen trots ett något plåtigt avslut.

Inkokt lax

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det är bland annat fänkål i laxlagen och snapsen bygger förtjänstfullt på den smaken. Men är ändå lite för tuff för den milda fisken.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Yes! Jungfrun hittar hem. Bildar en kryddig, mysig kombo tillsammans med rosmarinen, timjanen och vitlöken från lammsteken. Köttet lockar fram en fin lakritston ur brännvinet som varit rätt unken i annat sällskap. Gott!

Kronvodka (4) Sverige, 215 kr (70 cl), 40 procent.

Äggröra

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Inte dumt alls. Den feta äggröran lockar fram goda brödiga ångor ur snapsen och spriten klubbar inte ihjäl de aningen blyga smakerna av ägg och skinka.

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det kokta ägget lockar fram en liten syrlighet ur vodkan – som inte fanns tillsammans med äggröran. Skumt… Men gott är det till de salta tillbehören.

Kryddsill

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tonar ner de starka komponenterna i sillinläggningen. Stoppar om och skjutsar vidare ett mysigt smakpaket. Mycket bra.

Inkokt lax

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Nä, det är ingen snapsrätt detta – men det blir ändå rätt okej. Vodkan håller sig neutral och rensar gom och sinne när det inte finns några tuppiga smaker att bråka med.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Köttet lockar fram spritigheten ur vår gamla Kron. Den kan vi vara utan. Ska vi dela en flaska rött, någon?

Lysholms linie aquavit (59) Norge, 195 kr (50 cl) 41,5 procent.

Äggröra

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

I häftigaste laget men ingen katastrof. Snapsen är för tuff för en delikat äggröra.

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Grrr… Det är så jävla bra. Den havsrullade flåbusen till akvavit sitter som en sydväst till maritima ingredienser som ansjovis och rom.

Kryddsill

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

…och norrmannen fortsätter att briljera här. Han dissekerar sillskrället. Tonar ner den överdrivna syrligheten och sötman och hjälper upp den mer finstämda fisksmaken och sältan. Gott!

Inkokt lax

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

En god snaps men en ångvält. Den här firren behöver en sval öl – inte en norsk käftsmäll.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Lammet klarar sig bättre än laxen till den burdusa akvaviten. Det här är en god kombo men den smakar väldigt mycket brännvin.

Smirnoff green apple (10013) Italien, 229 kronor (70 cl) 37,5 procent.

Äggröra

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Hu så sött! Strösockersötman ger inte äppelfräschören en chans att gulla med äggröran. (Den här spriten skulle må bra av att vara fryskall – och blandad med Grappo.)

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jamen, nu tar det sig. Alla har vi ett mål och en mening här i livet. För äppelpäppelspånken innebär det att mingla med salt ansjovis och rom – och dela med sig av en mysig äppelton.

Kryddsill

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Jodå, ge den lite sälta så kommer äppelvodkan upp på tå. I sådant här sällskap blir inte sötman så förödande.

Inkokt lax

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Urp! Det finns inget i den milda laxen som tar hand om den vassarmbågade sockrigheten. Helt enkelt äckligt.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Läskigt sockrigt. Sabbar bara riktigt mat som kött och potatis.

Vanlig snaps (14) Sverige, 149 kr (50 cl) 32 procent.

Äggröra

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Porsen leker titt-ut med det rökta köttet och låter äggröran komma fram i all sin milda prakt. Därtill en en piffig dask av fläder.

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Trevlig snaps detta. Lägger sig i bakgrunden. Ger fräschör åt ägget och skojar upp smaklökarna med en pust av fläder.

Kryddsill

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tar ner den här ordentligt kryddade sillen på ett trevligt sätt. Mjukar upp spetsiga syror, rivig sälta och påstridig sötma. Och säger: det här ska nog bli bra…

Inkokt lax

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Nja, gör varken till eller ifrån. Häll upp en riesling eller ett glas gott vatten i stället.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Det här är en diskret och återhållsam herre. Bråkar inte – men tillför heller inte så jättemycket.

Årsta Brännvin (264) Sverige, 189 kr (50 cl), 40 procent.

Äggröra

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den lite mer avrundade pomeransen passar mycket bättre än citronen till den mjuka röran och friskar till äggsmaken. Funkar också helt ålrajt med det rökta köttet.

Ägg med ansjovis och stenbitsrom

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Inte så tokigt. Fräschar upp på samma trevliga vis som citronabsoluten (om vi nu ska fortsätta att jämföra de två). Och pomeransbeskan/syran passar finemang till ansjovissältan.

Kryddsill

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Det smakar okej men det blir för tvära kast mellan den pregnanta citrusbeskan och sillinläggningens alla smaker. Lite för bråkigt.

Inkokt lax

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den stora pomeranssmaken landar rätt mjukt i laxmadrassen och vilar ut i en harmonisk eftersmak – men hinner samtidigt studsa till den milda fisken med en liten besk snärt.

Lammstek med hasselbackspotatis

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Här bygger vi upp något väldigt gott med snapscitrus i harmoni med vitlök och örter. Och ger lammkoftan en skön spark i häcken.

Följ ämnen i artikeln