”Jag vill att det ska vara enkelt”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-22

Mats heta bidrag: kolgrillad kyckling med sting av chili

SUNDBYBERG. Enkelhet är ledordet för grillning hos Mats Edblad.

Allra helst lagar han mat över öppen eld.

– Den där är lite väl avancerad egentligen, säger han och pekar på sin trotjänargrill på altanen.

SÅ lätt SOM MÖJLIGT Allra bäst gillar Mats Edblad att grilla över öppen eld. Men kolgrillen går bra den också.

Den öppna kolgrillen har varit med i drygt fem år.

– Innan det hade vi en likadan, och dessförinnan ytterligare en likadan, säger Mats sambo Ruth Granlund.

Present från dottern

Dottern Helena Edblad har köpt en klotgrill åt sin pappa.

Men den får alltjämt stå tillbaka för trotjänaren när det ska grillas på Sundbybergsaltanen.

– Jag begriper inte riktigt hur klotgrillen fungerar, säger Mats Edblad med ett brett leende.

”En vanlig grillare”

Han beskriver sig själv som en vanlig grillare. Exklusiva el- eller gasolgrillar är inget för honom.

– Jag har en stuga i Graninge i Ångermanland. Där grillar vi alltid över öppen eld. Och det är den känslan som man vill ha på något sätt. Det är väl därför jag hellre tar kolgrillen, säger han och lutar sig tillbaka i altanfåtöljen.

50-årsfest

Om Mats tar hem SM-finalen i grillning blir det en god vän med familj som får komma på grillfest.

– Vår vän fyller 50 år, men vill inte bli firad. Så det kan nog bli en överraskning. Det var likadant när Mats fyllde 50. Då var kompisen med och ordnade en överraskning åt Mats, säger Ruth.

Finalistens knep

Vänta in den rätta glöden. När kolen har blivit grå är värmen bäst.

Marinera länge – minst två timmar för att smaken ska sätta sig.

Snåla inte på grillkolen.

Mats recept: Chilikyckling

Chiligrillad kyckling med sås av lättcrèmefraice är Mats Edblads tävlingsbidrag.

Chilikyckling

Härlig hetta.

För 4 personer

Ingredienser:

4 st majskycklingfiléer

Marinad:

1 röd spansk

peppar, finhackad

1/2 dl olja

saften av 1–2 lime

1 tsk salt

1 msk flytande honung

Gör så här:

Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Blanda ihop marinaden. Lägg kyckling­filéerna i en plastpåse, häll över marinaden, förslut och låt stå i kylskåp i minst 2 timmar. Vänd på påsen då och då, så att marinaden går in överallt.

Starta grillen när filéerna marinerats i cirka 2 timmar. Använd träkol eller grillbriketter av hög kvalitet, som har minst 4 timmars brinntid. Efter drygt 30 minuter är det dags för grillning. Lägg på kycklingarna och grilla dem på båda sidor tills de blivit lite uppsvällda och ordentligt genomgrillade (mycket viktigt).

Såsen

Till såsen.

Ingredienser:

2 dl lättcrèmefraîche

1–2 lime,

pressad

1/2 msk brunt

farinsocker

1 pressad vitlöks­klyfta

1 tsk sambal oelek

1/2 tsk salt

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna, låt stå kallt till serveringen. En riktig kanonsås som även passar bra till kött!

Till den chiligrillade kycklingen och såsen passar det bra med klyft­potatis, skivade morötter och färsk lök till­lagade i ugn (med lite olja och örtsalt) och en blandad sallad.

JURYN kommenterar:

Jon Hansson, jurymedlem, kommenterar finalisterna.

”Här är tävlingens hetaste finalist. Kycklingen osar av chili, men en aning sötma släcker den häftigaste branden.”

Roland Johansson