Jamie bjuder på nyskördat

Läckert från landet – eller grönsaksdisken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

Jamie Olivers nya bok är inspirerad av hans senaste passion: grönsakslandet.

Där hämtar han ingredienserna och slänger ihop läckerhet efter läckerhet.

Mmm, lyckliga vi som får tjuvläsa några av hans recept!

Jamie Oliver älskar sitt grönsaksland.

Recept: Jamie Oliver

Foto: David Loftus

Samtliga recept och bilder är hämtade ur boken "Hemma hos Jamie, fyra årstider i köket" (Albert Boniers förlag).

Jordgubbssallad med prosciutto och halloumi

"Jordgubbar är även goda i sallader – särskilt med halloumi, som jag älskar."

För 4 personer

Du behöver:

300 g jordgubbar, rensade och skurna i 0,5 cm tjocka skivor

Balsamvinäger, av god kvalitet

Saften från 1/2 citron

Extra fin jungfruolja

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Olivolja

Några kvistar basilika, bladen

250 g halloumi, skuren i 8 tunna skivor

Några kvistar mynta, bladen

En näve blandade salladsblad, sköljda och slungade torra

8 skivor prosciutto

Gör så här:

1. Lägg de skivade jordgubbarna i en bunke. Tillsätt en rejäl skvätt balsamvinäger, citron-saft och lite extra fin jungfruolja. Salta och peppra. Marineringen är till för att dra ut och smaksätta den ljuvliga jordgubbssaften.

2. Hetta upp en teflonpanna på medelvärme och tillsätt en skvätt olivolja. Tryck fast ett basilikablad på varje halloumiskiva. Lägg skivorna med basilikasidan ner i stekpannan och stek i en minut. Vänd försiktigt och stek i ytterligare en minut, tills halloumin har fått en lätt gyllene stekyta.

3. Ta fram fyra tallrikar och lägg upp två halloumiskivor på varje. Lägg mynta, resten av basilikan samt salladsbladen i samma bunke som jordgubbarna och blanda. Lägg upp en hög av jordgubbssalladen mitt på tallriken och drapera prosciuttoskivorna över. Avsluta med ytterligare ett par salladsblad.

4. Ringla balsamvinäger och extra fin jungfruolja över och servera.

Tomat- och koriandersalsa med grillad tonfisk

"Skillnaden mellan en tomatsallad och en salsa är att i salladern vill man ha en balanserad smak, medan salsan gärna får ha lite mer attityd."

För 6 personer

Du behöver:

6 salladslökar, ansade och finhackade

1–2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade

En knippa koriander, bladen och övre delen av stjälkarna

En knippa mynta, bladen

1 kg tomater, fullmogna men ganska fasta

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

1/2 citron, saften

1 lime, saften

6 färska fiskfiléer, gärna någon medelhavsfisk som tonfisk, svärdfisk, spjutfisk eller någon form av snapper

Olivolja

Gör så här:

1. Börja med att tända grillen eller värma upp en grillpanna.

2. Att göra salsa är ganska enkelt – det enda man egentligen behöver göra är att hacka! Ta fram en stor skärbräda och skiva salladslök och hälften av chilin. Lägg korianderblad, korianderstjälkar och myntablad ovanpå salladslöken och finhacka dem. Skiva tomaterna, lägg dem ovanpå det andra hacket och hacka tomatskivorna till den storlek du själv vill ha. Genom att man hackar alla ingredienserna på samma skärbräda blandas smakerna bättre.

3. Skrapa ner alltihop i en fin uppläggningsskål. Se till att få med all vätska. Balansera kryddningen med flingsalt, citron- och limesaft. Tveka inte när du kryddar, men kom ihåg att citron och lime varierar i saftighet, storlek och surhet, så smaka av efter hand. Personligen tycker jag att en salsa ska ha bra bett i både smak och doft, så krydda, rör om och smaka av tills smakerna faller på plats! Om man vill spetsa salsan med extra chili är det dags att tillsätta den nu.

4. Ställ salsan åt sidan. Gnid in fiskfiléerna med olivolja på båda sidor. Salta och peppra. Grilla fisken på utegrill eller i grillpanna tills den är som du vill ha den. Lägg upp fisken på en tallrik, lägg en rejäl klick salsa på eller vid sidan om fisken och njut.

Himmelsk tomatsallad

"Den här himmelska tomatsalladen passar jättebra till mozzarella eller ciabatta."

För 4 personer

Du behöver:

1 kg mogna tomater, blandade färger och former

Flingsalt och nymalen svartpeppar

En rejäl nypa torkad oregano

Rödvinsvinäger eller balsamvinäger

Extra fin jungfruolja

1 vitlöksklyfta, skalad och riven

1 röd chili, urkärnad och hackad

Gör så här:

1. Dela tomaterna i två, fyra eller fler delar beroende på storlek. Redan här lägger man grunden till en annorlunda tomat-sallad som verkligen sticker ut och är spännande både att titta på och att äta.

2. Lägg tomaterna i ett durkslag och tillsätt en rejäl nypa salt. Rör om, salta igen och rör om på nytt. Saltet kommer inte att sugas in i tomaterna; istället kommer det att dra ut en del av vätskan så att den ljuvliga tomatsmaken blir extra koncentrerad. Placera durkslaget med tomaterna ovanpå en bunke och låt stå i cirka 15 minuter. Slå bort vätskan.

3. Lägg upp tomaterna i en stor skål och strö oregano över.

4. Gör en dressing på en del vinäger, tre delar olja samt vitlök och chili. Ringla dressingen över tomaterna så att de täcks.

Tomatbruschetta med fantastisk örtsallad

"Om du inte har använt örter i maten tidigare är det hög tid att börja nu."

För 4 personer

Du behöver:

3 eller 4 mogna tomater, gärna blandade färger, grovhackade

Extra fin jungfruolja

Balsamvinäger

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Eventuellt 1 färsk röd chili, urkärnad och hackad

4 skivor ciabatta, cirka 2,5 cm tjocka

1 vitlöksklyfta, oskalad och delad på mitten

1/2 citron, saften

En liten näve rucolablad, sköljda och slungade torra

Bladen från några kvistar dragon, fänkålsdill och mynta

2 nävar av andra örter, till exempel trädgårdssyra, basilika, persilja, dill och gräslöksblommor, sköljda och slungade torra

Gör så här:

1. Om du har en grillpanna, sätt den på värmen och hetta upp den. Om du inte har någon grillpanna, ta fram brödrosten.

2. Lägg de hackade tomaterna i en bunke, tillsätt en skvätt extra fin jungfruolja och lite balsamvinäger. Blanda väl och strö lite salt över. Själv har jag gärna i lite hackad chili också.

3. Rosta ciabattaskivorna i den heta grillpannan eller i brödrosten, cirka en minut per sida. När bröden är lagom rostade, gnid in dem lätt med vitlökens snittsida.

4. Gör nu en dressing. Vispa ihop citronsaft med tredubbla mängden extra fin jungfru-olja, salta och peppra efter smak. Häll dressingen över rucolan och örterna och blanda väl.

5. Fördela brödskivorna på fyra tallrikar och lägg hackade tomater på varje bröd. Tryck ner tomaterna i brödet och avsluta med en rejäl hög rucola- och örtsallad.

Snabb rabarberdessert

"Det här är en riktig snabbefterrätt. Det tar bara 5 minuter att laga till kompotten och få smördegsflarnen klara."

För 4 personer

Du behöver:

RABARBERKOMPOTTEN:

500 g rabarber, skalad och hackad

100 g strösocker, gärna smaksatt med vanilj

1/2 apelsin, saften

FLARNEN:

3 msk florsocker

1 tsk kanel, malen

500 g smördegsplattor

YOGHURTEN:

5 dl naturell yoghurt

1 apelsin, det rivna skalet

1 rågad msk flytande honung

Gör så här:

1. Lägg rabarber, socker och apelsinsaft i en kastrull. Lägg på ett lock, koka upp och låt koka ett par minuter. Ta sedan av locket och låt småputtra ytterligare ett par minuter tills du har en tjockflytande kompott.

2. Under tiden som kompotten kokar gör du några frasiga smördegsflarn. Sikta ner florsocker och kanel på ett rent bord. Lägg smördegsplattorna på florsockret och kanelen. Kavla ut plattorna till 5 mm tjocklek – vänd dem då och då så att de täcks av florsocker och kanel. Dela plattorna diagonalt så att du får långsmala trianglar. Hetta upp en stor teflonpanna och stek trianglarna en stund på vardera sida tills de får fin färg. Förmodligen behöver du steka i två omgångar. Låt svalna på galler.

3. Rör samman yoghurt, apelsinskal och honung. Servera gärna i dessertglas. Lägg först i en klick yoghurt och sedan en klick rabarberkompott. Fortsätt varva på det sättet tills glaset är fullt och avsluta med att sticka ner smördegsflarn. Man kan förstås också servera rätten på tallrik. Hugg in och njut!