Rena rama maten

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2008-11-12

Kostnad: Bara 70 kr mer än ’bluffkorgen’

15 minuter.

Så snabbt fyller du korgen – med enbart bra mat.

Och extrakostnaden för att slippa tillsatser är bara 70 kronor.

”Det är för dyrt”.

En fras som ofta yttras i samband med ekologisk och Krav-märkt mat.

– Men det är inte sant. Visst, vissa saker kanske kostar lite mer, men i allmänhet blir det mycket billigare om man köper bra råvaror och lagar mer mat själv, säger författaren Mats-Eric Nilsson.

Inte svårt

Som Aftonbladet berättade i går listar hans nya bok ”Äkta vara” 150 livsmedel, och vad som egentligen finns i dem.

Både bra och dåliga exempel går att finna.

– Tanken är att man ska ha med den när man handlar, säger han.

Aftonbladet bestämde sig för att testa. Med boken i hand gick vi till närmaste affär. Det visade sig att det var riktigt lätt att köpa en ”helt ren” matkorg. På 15 minuter var korgen fylld till brädden med köttfärs, mjölk, kyckling, kaffebröd och glass.

Dyr kyckling

Den produkt som stack ut mest i pris var kycklingen. Hela 69 kronor per kilo jämfört med vanlig industrikyckling.

– Ja, kravmärkt kyckling från Bosarp kostar mer, men så räcker den också till sex vuxna personer. Så frågan är om det verkligen blir så mycket dyrare i längden där heller, säger Mats-Eric Nilsson.

När vi når kassan får vi svaret. Korgen – där man har full koll över alla ingredienser och råvaror – kostar mer än en korg fylld av okända fettsyror, konserveringsmedel och konstgjorda smakförstärkare. 70 kronor och 70 öre mer – motsvarande tio procent.