Chokladen som smakar som EU:s länder

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2008-03-27

Sverige smakar hjortron, Belgien chokladpralin med öl

Polsk vodka, fransk champagne, fikon från Cypern, svenska hjortron och belgiskt öl.

Karaktärerna i EU:s länder sägs ha gett smak till en hel chokladask. Vi har provsmakat, och funderat över om chokladsmaken verkligen passar ihop med länderna.

De två senaste EU-länderna, Bulgarien och Rumänien, har inte hunnit komma med i asken. Men EU:s tjugofem andra länder finns alla representerade med varsin chokladpralin.

Varje land har sin alldeles egna chokladsmak, som har tagits fram bland annat med hjälp av representanter för livsmedelsbranchen i de olika länderna. Det berättar John Messinger, VD för företaget Eurodream, som tillverkar chokladen.

Med asken följer också ett häfte med information om länderna, där man kan lära sig saker som att Litauen smakar honung därför att biodling är vanligt i landet, eller att fruktpaj med persika är en favoritdessert i Luxemburg. Att lära sig mer om EU – visst är det en bra ursäkt för att äta choklad?

Vi testar EU-chokladen

Hur smakar de olika EU-länderna som choklad? Och stämmer det med vår bild av länderna? En panel av sju chokladälskare i sina bästa år kastade sig över asken och lät sig väl smaka.

Här är några av intrycken från panelen, både flippar och floppar:

Spanien (turrón-nougat): Den är jättegod! Smakar som en mustig gubbe med mustasch. Den här känns verkligen spansk.

Frankrike (champagne): Smakar mest avslagen cava, och vaniljkräm. Inte särskilt lyxigt, och inte alls särskilt franskt.

Italien (kaffe): Mmmm! Supergod kaffechoklad. Men kanske inte lika färgstark som man förväntar sig av en italienare.

Cypern (fikon): En flopp tyckte vissa, helt okej andra. Fyllning av kladdig och söt fikonmarmelad. Mer socker än solsken.

Belgien (öl): Det här var den smak som alla var mest misstänksamma mot innan. Öl och choklad, det går väl inte? Det gick inte så vidare heller, vanlig choklad med en lätt bismak av avslagen pilsner. Belgare är konstiga, enades panelen om.

England (te): Ganska god choklad. Den smakar inte särskilt engelskt – och det kanske vi ska vara glada för, med tanke på engelsk mat. Men var är téet?

Danmark (marsipan): Chokladbiten är fylld av fluffig och pösig marsipan, len och jättegod. Den känns naturlig, lite foträt liksom, ganska dansk. Vi gillar Danmark!

Finland (lakrits): Den smakar som lakritskola, på ett bra sätt. Känns lite finlandssvensk. Inte dum alls.

Sverige (hjortron): En besvikelse. Det lät gott, men hjortronsmaken kändes konstgjord och för sockrad, och ingen tyckte det smakade svenskt. Så här sötsliskiga är vi inte, hävdar panelen bestämt.

Slovenien (kanel): Supergod stark kanelsmak! En av de godaste bitarna. Men är det slovenskt egentligen?

Estland (tranbär): Smakar mest kvalmigt körsbär, som all choklad i Estland gör, enligt panelens Estlandsexpert. Så på det sättet stämmer den bra.

Luxemburg (persika): En ovanligt menlös chokladbit. Den har ingen nationalkaraktär alls, så den passar kanske bra till Luxemburg, eller?

Polen (vodka): Vodka och mörk choklad är gott! Den bränner fint utan obehaglig bismak. ”Jag gillar inte ens vodka, men den här var jättegod”, sa en deltagare. Polacker verkar vara rediga och okomplicerade typer med god smak.