Vin till paté och fisksoppa?

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2007-04-16

Hej, tänkte bjuda på lantpaté o rödlökscumberlandsås till förrätt. Vilket vin passar? Rött eller vitt? Snälla ge tips.

Till huvudrätt blir det mustig fisksoppa, är det ok med chardonnay-vin? Vilket?

Pris är inget problem. Hoppas på tips!

Mvh

Ann-Britt

Svar:

Förrätten är lite svår att kombinera med torra, röda viner just för att den söta cumberlandsåsen förhöjer både strävhet, syra och bitterhet. Därför är det säkrare att välja ett vin med viss sötma, och då faller valet naturligt på den vita sidan. Prova gärna ett kraftfullt vitt vin från Alsace för att möta upp smakerna. Ett lyxigt och läckert alternativ är Altenberg de Bergheim Riesling Vendanges Tardives 1998 (2195, 456 kr), eller det billigare Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer (2187, 102 kr). Om inte annat vore det gott med en smakrik öl från ale-familjen.

Till varmrätten passar Chablis Domaine de la Boissonneuse från Frankrike (5624, 136 kr) alldeles utmärkt, vilket är ett chardonnayvin gjort av ekologiskt odlade druvor. Alternativt Bonterra Chardonnay från USA (16632, 125 kr).

Följ ämnen i artikeln