Rejäl fettkant fixar biffen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-18

Rätt grillat blir grillrätt

TÄNK STORT ”Köp en rejäl bit kött i stället för de tunna skivorna. Och se till att det finns en rejäl fettkant, säger matproffset Dan Lexö. Han grillar gärna också hel fisk eller skaldjur. Foto: ANDERS DEROS

Nu börjar grillsäsongen på allvar. Och röken är som alltid tätast i villakvarteren – där så många som 96 av 100 hushåll har egen grill, visar en ny undersökning från mäklarkedjan ERA.

Över 3?000 personer intervjuades om sina grillvanor och inte helt häpnadsväckande svarade tre av fyra att man helst grillar en bit kött.

Ställ krav på biffen

Men hur bär man sig då åt för att få det där perfekt möra köttet, med lagom knaprig stekyta?

Matproffset Dan Lexö, som driver flera restauranger, vet:

–?Det gäller att ställa krav på biffen. Köttet ska vara marmorerat med fett och helst ha en rejäl fettkant, säger han.

Att marinera köttet flera timmar i förväg är inte så viktigt, enligt Dan Lexö.

–?Oljan börjar bara brinna när du lägger köttet på grillen och då smakar biffen bara sot.

De rätta aromerna i köttet får du bäst fram med en glaze som du penslar på medan köttet får steka långsamt på svag värme.

–?Köp en tjockare bit kött och ge grillningen en halvtimme längre än du brukar, tipsar Dan Lexö.

”Våga grilla fisk”

Våga också grilla fisk som blir ljuvligt god på gallret.

Köp en hel fisk, skär några snitt ned till benen och gnid in med en kryddblandning av vitlök, rosmarin och citron, tipsar Dan Lexö.

–?Vi är för dåliga på att grilla fisk, våga prova.

Den trendkänslige grillaren ska i sommar tänka brasilianskt. Helstekt lamm, chorizokorvar och rostad sötpotatis ligger då på gallret.

En tomatsalsa kryddad med lime och koriander blir utmärkt som tillbehör.

Rostad majskräm

Fem knep för grillen

Annika Lindqvist